První dva jmenovaní jsou již, co se svatebních obřadů týká, „ostřílení kozáci". Pro Dana Sokolíčka to naopak bude premiéra. „Bude to poprvé, začínám v březnu. Ještě nevím, kdo mě čeká, ale řeč už si pomalu chystám," sdělil novopečený oddávající zastupitel Sokolíček. Všichni tři mají už předem rozdělené služby kdy a kdo z nich se před snoubence postaví. „Máme dané směny, ale pokud si lidé přejí někoho jiného, snažíme se jim vyjít vstříc," nechal se slyšet místostarosta Města Stanislav Marek. Konečný výběr tak mají v Novém Městě v rukou nevěsta s ženichem.

Často se stává, že si snoubenci přejí, aby je oddávala konkrétní osoba. Vybírají třeba podle toho, s kým se znají. Jednou se dokonce stalo, že chtěli, aby je oddal jeden z novoměstských zastupitelů, který ani nebyl k oddávání určený. Byl to jejich kamarád. A my jsme jim vyhověli," vysvětlil Michal Šmarda. Novomanželé si mohou zvolit nejen oddávajícího, který byl pro tuto funkci navržen radou města, ale mají i možnost požádat někoho dalšího. Musí ovšem jít o někoho ze zastupitelů nebo z radních.

Každý z oddávajících má svou řeč ke svatebčanům již dlouho dopředu pečlivě připravenou. „Já mám několik variant. Jednu pro případ, že jde o mladé a svobodné snoubence, další pro příležitost, že jsou snoubenci sice stále ještě mladí, ale už spolu mají dítě. Jinou řeč mám připravenou pro rozvedené a poslední zase pro starší páry," uvedl Stanislav Marek. Trochu jinak se na svatební obřad připravuje novoměstský starosta. „Mám základní osnovu udělanou, abych náhodou něco nezapomněl říct, ale jinak mluvím spíš spatra. Snažím se řeč přizpůsobit lidem, které mám před sebou. Tak, aby to bylo osobnější," vyjádřil se Michal Šmarda. Podobně rozdílně reagují oba oddávající i na snoubence, které osobně znají. „Já mám před nimi větší trému," přiznal Stanislav Marek. Naopak Michal Šmarda oddává své známé mnohem raději.

Pro starostu Michala Šmardu je o něco horší vstupovat před lidi, které vůbec nezná. „Nevím, co přesně jim mám přát. Kdežto když je znám, dá se v řeči na cokoliv poukázat," nechal se slyšet starosta Nového Města. Jakkoliv je svatba slavnostním a okázalým obřadem, ani na ní nebývá nouze o nejrůznější trapasy. „Já jsem jednou vnucoval ženichovi nevěstu s jiným příjmením. Trochu jsem to popletl. Ale nakonec jsem se opravil, takže to dopadlo dobře a vzali se," usmíval se Marek. To Michal Šmarda se na svatbu, na níž hrál jednu z hlavních rolí, nedostavil vůbec. „Jel jsem na poslední chvíli z Třebíče a píchl jsem kolo. Protože už nebyl čas, musel za mě zastoupit místostarosta. Byl to dost trapas, lidé čekali a oddávající nešel. Dopadlo to dobře, pan Marek, který ve chvíli, kdy jsem mu volal, právě něco doma kutil, se rychle běžel umýt a převléct a spěchal oddávat. Nakonec se svatba zdržela jen asi o půlhodinu. Byla to ale moje chyba," kál se novoměstský starosta Michal Šmarda.

Ne vždy to mají oddávající se snoubenci jednoduché. Mnozí z nich si přejí svatby na netradičních místech a někdy je tak slavnostní okamžik ovlivněn nepřízní počasí. „Jednou na podzim jsem oddával na kopci nad Fryšavou. Zatímco jsem s matrikářkou čekal na snoubence, začalo pršet a foukal silný vítr. Novomanželé přijížděli na dvoukole. Jeli strašně dlouho a pomalu a my jsme byli neskutečně zmrzlí. Od té doby trváme na tom, že vždy, když se bude svatba konat venku, musí být někde poblíž zázemí pro případ, že začne pršet," zavzpomínal na „svou" nejmokřejší a nejstudenější svatbu Michal Šmarda.