„V původní urbanistické studii z roku 2005 byla jedna strana Hrnčířské ulice určena pro výstavbu bytových domů a druhá pro stavbu rodinných domů. V minulém volebním období však byla schválena úprava s tím, že ulice by sloužila pouze pro rodinné domy," informovala mluvčí žďárské radnice Nikola Adlerová.

Při současném rozhodování, zda v Hrnčířské ulici stavět jen domky, anebo se vrátit k původní variantě a počítat i s bytovými domy, vedení žďárské radnice zvažovalo zájem obyvatel, závazky města ke směnám pozemků i rozvojové možnosti pro případnou výstavbu bytovek.

„Rozhodli jsme se v Hrnčířské ulici připravit pozemky jak pro rodinnou individuální výstavbu, tak pro nízkopodlažní bytovou výstavbu. Uvědomujeme si, že aktuálně je větší zájem o pozemky pro individuální zástavbu. A proto jsme uložili odboru rozvoje a územního plánování zahájení přípravy dalšího navazujícího území pro rodinné domy na Klafaru, aby příští parcely pro soukromé zájemce byly připraveny k prodeji do 1. srpna 2017," vyjádřil se starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

První stavební místa na pozemcích města v ulici Hrnčířská, která bude souběžná s ulicí Sázavská, jež vede na Klafar od nového silničního mostu, si podle žďárské radnice budou moci zájemci zakoupit už koncem příštího roku. K dispozici jich má být osm pro rodinné domky. Připraveny budou rovněž parcely pro bytové domy.

„Lidé se o nové pozemky na Klafaru zajímají, někdo má už i vytipované místo, kde by chtěl bydlet," sdělil Zdeněk Navrátil. V současné době žďárská radnice pro stavebníky na Klafaru nemá v nabídce už žádné volné pozemky.

Další zájemci, kteří si budou chtít v lokalitě s výhledem na památku UNESCO na Zelené hoře postavit rodinné domky, budou muset nějakou dobu počkat. Po Hrnčířské ulici bude probíhat příprava další etapy prodeje pozemků v lukrativní žďárské lokalitě, která by měla začít v roce 2017.

„Předpokládáme, že v další etapě by zájemcům mělo být nabídnuto až padesát pozemků pro stavbu rodinných domů," doplnila Nikola Adlerová.

Co se týče ceny parcel, tu teprve určí žďárští zastupitelé. V minulosti se na Klafaru prodávaly pozemky průměrně za 1 500 až 1 600 korun za metr čtvereční, ale nebylo výjimkou, že se vyšplhaly i podstatně výše, když je radnice prodávala v dražbě. V roce 2013 se poprvé dražilo elektronicky, přičemž ceny sahaly od tisíce do 2,5 tisíce korun za metr čtvereční. Někteří z obyvatel města předpokládají, že v budoucnu ceny za zasíťované parcely mohou vystoupat ještě výše. „Skoro každý dnes chce rodinný domek, aby měl větší soukromí a více místa než v bytovém domě s dvaceti partajemi. A je také ochotný za to zaplatit," vyjádřil se Zbyněk Prášek ze Žďáru nad Sázavou. „Divím se ale, že město počítá s dalšími bytovkami, když na těch, co tam už stojí, pořád vidím cedule, že jsou v nich volné byty ke koupi," dodal Prášek.

Za předpokladu, že si stavebník parcelu na Klafaru zakoupí už koncem příštího roku, stavět může začít hned, respektive jakmile získá stavební povolení. Součástí rozhodnutí zastupitelstva o prodeji pozemků budou rovněž regulativy pro výstavbu, jimž musí stavebník vyhovět, a svůj dům bude muset postavit do tří let.