„OCT je neinvazivní nekontaktní zobrazovací diagnostická metoda využívaná k zobrazení řezů sítnicí s vysokou rozlišovací schopností. Používá se k diagnostice makulárních onemocnění, jako je věkem podmíněná makulární degenerace, diabetický makulární edém, také ho využijeme při cévních příhodách, glaukomu a nádorových onemocnění oka,“ vysvětlila vedoucí lékařka očního oddělení Eva Pačisková.

„Vyšetření je nebolestivé, velmi rychlé, trvá několik minut, a je velmi efektivní. V současnosti patří k základním diagnostickým metodám. V rámci Kraje Vysočina jsme posledním očním oddělením, které touto metodou dosud nedisponuje,“ doplnila lékařka. Novoměstskou nemocnici nový přístroj vyjde na 1,85 milionu korun.

Vyšetření pomocí optické koherentní tomografie není hrazeno ze zdravotního pojištění, takže předpokládaná cena vyšetření činí 300 korun pro jedno oko a 500 korun pro obě oči. „Zdarma toto vyšetření nabídneme pacientům v rámci oslav 80. výročí založení nemocnice při dni otevřených dveří, který se koná v areálu 22. září mezi devátou a dvanáctou hodinou,“ upřesnila mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Děti z Česka, Ruska, Irska a Spojených arabských emirátů prožily výjimečný prázdninový týden. Foto: archiv mezinárodní letní kosmické školy
OBRAZEM: Prázdniny s kosmonauty strávil i chlapec z Bystřice