Nejsilnější uskupení ODS, která kandidovala v rámci sdružení To pravé Meziříčí, získalo devět mandátů, a druhá ČSSD má pět mandátů. Dohromady jim to přisuzuje nadpoloviční většinu ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu.

„Lidé, myslím, dali ve volbách dostatečně najevo, že jsou spokojeni s tím, jak se Velké Meziříčí za poslední čtyři roky rozvíjelo, takže v tomto smyslu a na tomto půdorysu chceme vést povolební vyjednávání," řekl včera dosavadní meziříčský starosta a občanský demokrat Radovan Necid (To pravé Meziříčí).

Sociální demokraté již avizovali, že by se opět na správě města v nejvyšších pozicích rádi podíleli. „Budeme se snažit udržet naši koalici s možností, že ještě bude někdo přizván. Všechno je teď v jednání. Vítěz voleb má svaté právo sestavit vedení radnice. My budeme prosazovat své druhé místo, které nám voliči přisoudili," uvedl místostarosta Josef Komínek.

Podle Necida by povolební vyjednávání neměla trvat dlouho. „Do pátku bychom chtěli mít jasno," dodal. Necid byl lídrem kandidátky To pravé Meziříčí, které vytvořili pravicoví politici z řad místních nezávislých kandidátů a ODS. Občanská demokratická strana ve volbách jako samostatné politické uskupení v Meziříčí vůbec nefigurovala.

„Nemohu říct, že bychom nevyhráli volby, kdybychom do nich šli jen pod křídly ODS. Takhle se to nedá soudit. Ale myslím, že naše vítězství potvrdilo, že naše strategie byla správná," komentoval Radovan Necid netradiční tah, kdy členové ODS nešli do voleb pod známými křídly modrého ptáka z loga strany, ale pod novými duhovými barvami a také pod samostatným názvem. Radovan Necid vznik sdružení To pravé Meziříčí vysvětlil tím, že se o něm ve městě dlouho přemýšlelo i hovořilo a postupně se do něj integrovali lidé z „perspektivní a slušné pravice". Sdružení má podle Necida budoucnost.