„Organizujeme Hubertovu jízdu o něco dřív, ne až na svátek svatého Huberta. Jednak kvůli počasí a pak - už je to tradice. Letos se uskuteční osmý ročník,“ vysvětlil netradiční datum jeden ze organizátorů, Ladislav Rak z Kuklíku.
Program akce, v níž hrají hlavní roli koně, se v kuklické části Zadní Chobot nijak zvlášť nemění. „Lidem se to líbí tak, jak to je, takže nemáme důvod to měnit. Jezdci nejprve absolvují vyjížďku na Metodku. Do Zadního Chobotu se pak vrátí ve 14 hodin,“ informoval Ladislav Rak.

Právě v tu chvíli začne velkolepá divácká show, a to soutěžení jezdců v dovednostech. „Bude to skok do výšky a pak slalom,“ doplnil Ladislav Rak.

Se stejnou netrpělivostí jako dovednostní soutěže očekávají návštěvníci akce rok co rok zlatý hřeb programu – závěrečný hon na lišku. „Tu zastupuje jezdec, který má u sedla upevněný liščí ohon. Komu se podaří jej chytit, stává se Králem honu,“ objasnil Ladislav Rak. „Králem honu se stal pokaždé jiný jezdec, nikdy se nikomu nepodařilo získat tento titul dvakrát,“ dodal.

Magnetem 5. kola byl střet dvou podzimních lídrů. Kozel Team (v zeleném) porazil FC Benjamin (v modrém) 4:3.
Souboje o čelo: Kozlové uhájili výhru nad Benjaminy, Kentauři smetli Žabanty

Lidé v Kuklíku se mohou těšit i na speciální noviny - Chobotský šiml, které jsou vydávány právě jen pro tuto příležitost. „Budou v ní zajímavosti ze Zadního Chobotu a z koňského světa,“ prozradil Ladislav Rak.

Občerstvení se jako tradičně ujmou členové místního sboru dobrovolných hasičů. Pro hladové připravují grilovanou kýtu, klobásy či kančí guláš a pro děti oblíbené párky v rohlíku. Žízeň bude možné uhasit pivem či limonádou.
A chybět nebude ani závěrečný večer s hudbou. „O tu se jako vždycky postará hudební seskupení Ivanovi kanci,“ poznamenal Ladislav Rak.

Sobota bude Hubertově jízdě patřit také ve Stránecké Zhoři na Velkomeziříčsku. „I u nás jde o tradiční akci,“ potvrdil starosta Stránecké Zhoře Antonín Račický.

Tamní jízda začne ve 13 hodin slavnostním nástupem jezdců u místního zámku a přípitkem s přáním svatého Huberta. Hon bude zahájen fanfárou trubačů. Trať je dlouhá okolo sedmi kilometrů a před jezdci se během ní objeví přes dvacet přírodních skoků do výšky v rozmezí od třiceti do sto dvaceti centimetrů. Trať je podle organizátorů vhodná i pro kočáry. Závěrečný dostih Halali, v němž budou jezdci bojovat o titul Krále honu, začne úderem 16. hodiny.

Ani v tomto případě nebude chybět večerní zábava - sraz je v místní hospůdce u Nadi ve Stránecké Zhoři v 18 hodin. V plánu je večerní disco párty s DJ Lubinem a tombolou.

Hubertova jízda ve Lhotce se uskuteční o měsíc později - 17. listopadu. Program začíná v 10 hodin vyjížďkou po okolí včetně honu na lišku. Po návratu do stáje pak bude jezdce i diváky čekat další program. „Půjde teprve první ročník, uvidíme, jak se to chytne,“ usmála se majitelka stáje Claudie Petra Seková, která akci organizuje.