Turnaj pro ně každý rok pořádá dětská organizace Royal Rangers v ČR. „Letošní ročník Ringoturnaje je výroční, koná se již po dvacáté,“ sdělila za pořadatele Zuzana Fridrichová z Royal Rangers v ČR.

„Letos jsme zároveň zaznamenali rekordní účast, přihlásilo se už kolem šesti set dětí,“ poznamenal vedoucí turnaje Petr Ohlídal.

Ringo se hraje na volejbalovém hřišti, tedy přes síť, ovšem nikoli s míčem, ale s gumovými kroužky. Cílem hry je hodit kroužek tak, aby na soupeřově polovině hřiště spadl na zem. Kroužky se přitom smějí chytat jen jednou rukou, nesmí se s nimi chodit a ani nahrávat.

Hra tak kromě obratnosti a fyzické kondice cvičí postřeh, rychlost reakce i prostorovou orientaci.

Ringo v roce 1959 vynalezl Polák Włodzimierz Strzyżewski jako doplňkový sport k tréniku šermířů, předvedl ho v roce 1968 na letní olympiádě.

Ringo se hodně hraje v Polsku, vroce 1975 byla založena Mezinárodní federace ringa, jejímiž členy jsou kromě Polska například Litva, Bělorusko, Arménie, Česká republika, Německo, Spojené státy americké či Keňa.

Ringoturnaj se v Křižanově uskuteční už poněkolikáté. „Hraje se v několika věkových kategoriích, takže i vítězných týmů bude více. Tradiční cenou pro vítěze je dort a ringo kruh, vyrobený z hlíny,“ dodal Petr Ohlídal.

Program víkendu ale doplní i další hry a nejen sportovní aktivity.

Spolek Royal Rangers v ČR je součástí mezinárodní křesťanské organizace pro děti a mládež školního věku. Nabízí jim program trávení volného času, snaží se je rozvíjet v různých oblastech života.

Hlavní náplní činnosti jsou pravidelné schůzky, výlety, letní i zimní tábory, kulturní a sportovní akce či zájmové kroužky.

Tradiční žďárská pouť z ptačí perspektivy.
Ve Žďáře se chystají na vyhlášenou svatojánskou pouť, druhou největší v republice