Petr Starý, starosta SDH Jámy a táta dvou z nich, prozradil Žďárskému deníku, kde se vzal nápad zapojit do sboru malé děti.

Kde tedy začala sláva malých jamských hasičů?

O tradici se nejedná, chtěli jsme nějakým způsobem zpestřit druhé jamské závody koňských stříkaček. Tam vystoupili kluci poprvé. Teď když někam máme s hasiči jet, všichni se nás ptají, zda s sebou vezmeme i děti.

Kdo postavil dětskou koňskou stříkačku?

Radomír Kondrát a Jan Kabrda udělali stříkačku, loukotě Stanislav Mach. Nyní se však chystáme vyrobit jinou stříkačku, abychom do vystoupení přinesli zase něco novějšího.

Kdo šije pro děti uniformy a kde sháníte doplňky jako je helma nebo opasek?

Uniformy šily jamské švadleny Michaela Janová a Lenka Dědková. Úpravy a přišívání odznaků s vyznamenáními udělaly samy jejich maminky. Dvě helmy jsou originál, třetí je replika, opasky jsou z různých zdrojů, kde se co našlo.

Kolik času potřebují děti na to, aby celou scénku uměly?

Na tu první stačilo deset minut, druhá je složitější, tam to mohla být po částech jedna hodina. Kluky to baví, takže se samotným nacvičováním není tolik práce.

Děti ke svému úkolu přistupují s vážnou tváří profesionálů. Máte nějaký fígl na to, jak zkrotit malé rošťáky?

Nejlíp slyší na to, že vyhrají pohár, kterých už mají doma plnou polici. Ale někdy jim stačí, když řekneme, že můžou na konci ukázky pokropit diváky vodou.

Kdo představení vymýšlí?

Velitel sboru a otec jednoho z malých hasičů Jan Kabrda. Má z nás nejzajímavější nápady, takže jsme mu režii scének svěřili.

Co považujete za největší úspěch malých hasičů?

Asi ukázku u příležitosti návštěvy hodnotící komise Vesnice roku 2013, která byla z jejich vystoupení nadšená.

Jámy vyhrály titul Vesnice Kraje Vysočina 2013, myslíte, že na tom má podíl právě i tato ukázka malých hasičů?

Já si myslím, že určitě ano. Komise viděla něco nového a neokoukaného. I o to v soutěži o vesnici roku jde, přijít s něčím originálním.

Nemívají kluci před vystoupením trému?

Tak nějaká nervozita tam určitě je, ale spíš si užívají to, že mají možnost předvést před lidmi, co se naučili. Ví, že lidem se líbí, co dělají, a užívají si jejich pozornost.

Chcete ve vystoupeních pokračovat i po tom, co kluci budou starší?

No doufám, že ještě nějaký rok vydrží. Nástupce zatím nemáme, ale pár lidem už se v hlavách rodí jistá inovace. Zatím jsou to ale jen různé nápady. Pravděpodobně tím, jak budou starší, ztratí vystoupení něco ze své výjimečnosti.

Jak často vlastně děti vystoupení předvádí a při jakých příležitostech?

Tento rok předváděly minimálně patnáctkrát. Příležitostí je a byla spousta. Vystupovaly při výročích založení okolních sborů, při prezentaci obce, jak ve Vesnici Kraje Vysočina 2013, tak při předávání Zlaté stuhy. Nechybí na soutěžích, a to jak v Čechách, tak i na Slovensku. Vystoupily ale i na soukromé oslavě narozenin jednoho našeho hasiče nebo na dni otevřených dveřích firmy ZDAR.

Proč myslíte, že to děti tolik baví?

Možná proto, že hasičinu vidí u tátů i dědečků.

ELIŠKA CHLUBNOVÁ