Pavel Hocke našel letošního prvního „vojnoměsteckého" křemenáče nové houbařské sezony v neděli ráno. „A bylo to na tom samém místě, co loni," řekl Hocke.

Na výpravě za houbami ho stejně jako v minulém roce doprovázel pes Ben. „Zkouším ho naučit hledat houby, ale zatím marně," usmál se s nadsázkou vyhlášený vojnoměstecký houbař. Z nedělní procházky po okolí Vojnova Městce přinesl Pavel Hocke nikoliv jednoho, ale celkem tři velké křemenáče.

A co v aktuálním ročníku soutěže dostane nejúspěšnější vojnoměstecký houbař? „Kulturu hlívy ústřičné k naočkování. Může si pak houby vypěstovat třeba na pařezu ve vlastní zahrádce a houbařit i z domu," vysvětlil hostinský Jan Malivánek, duchovní otec tradiční soutěže.

Pro letošek je tedy dobojováno, v hospodě U Malivánků už křemenáče do soutěže nepřijímají, první byl objeven. „Ostatní houbaři se stejně většinou dozví až z novin, že už se křemenáč našel. Počkáme vždycky, až ve Žďárském deníku vyjde článek o tom, kdo v aktuálním ročníku vyhrál, já to pak dám v hospodě na vývěsku, všichni si to přečtou a mají jasno," směje se hospodský Jan Malivánek.