„Rodina Mitrovských přichází na Bystřicko v roce 1731, kdy Arnošt Matyáš Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle kupuje spojené velkostatky Bystřici nad Pernštejnem a Dolní Rožínku. Roku 1815 Vilém Mitrovský zahajuje přestavbu bystřického statku do současné podoby uzavřeného čtyřkřídlého dvora s dvoupatrovou budovou zámečku, dvěma bočními stájovými křídly se sklepeními a budovami pro šafáře a služebnictvo," popsala historii Jana Večeřová z centra Eden.
Pro statek se postupně ustálil název Nový Dvůr. Mitrovští vlastnili objekt až do roku 1923, kdy Vladimír II. Mitrovský na základě pozemkové reformy odprodal polovinu majetku včetně velkostatku Nový Dvůr. A právě k Vladimírovi se vztahuje příběh upomínající na tradici kulinářských delikates na Bystřicku. „Když cestoval Vilém, hradě Mitrovský na podzim roku 1822 poprvé s malým Vladimírem do Benátek, navštívili istrijskou Polu dnešní Pulu, aby si prohlédli základnu válečného loďstva Kriegsmarine a sklady proslulého istrijského oleje. Ten se vyráběl v nedalekém Dignanu dnes Vodnja), kde se otec se synem několik dní ubytovali, a pak pokračovali přes Burgundsko domů. Z cesty si přivezli recepty na jídla, která se potom s využitím vlastních produktů z vlastních statků a lesů vařila i na Pernštejně a v panském dvoře v Bystřici," připomněla Jana Večeřová.
Na základě tohoto příběhu pořádá i letos centrum Eden gastronomickou akci Roh hojnosti, kde vybrané restaurace uvaří degustační menu a nabídnou návštěvníkům k ochutnání netradiční a cizokrajná jídla. Akce Roh hojnosti se uskuteční v sobotu a neděli 29. a 30. října vždy od 9.30 do 18.00.
Co se bude hostům podávat?
RESTAURACE EDEN DEGUSTAČNÍ MENU
- Krémová dýňová polévka se zázvorem, koriandrem a smetanou
- Zlehka restované larvy Potemníka brazilského se špagetovou dýní a čerstvou bazalkou podávané s domácím bramborovým chlebem
- Cvrček banánový s plátky česneku opékaný společně s divokou rýží doplněný tymiánovou omáčku
- Pečená skopová žebírka na červeném víně se zámeckými bramborami
- Chlazený meloun Cantaloupe s larvami Potemníka přelitý teplou hořkou a bílou joqurtovou čokoládou s příchutí čerstvé máty
- Jablko v županu s domácí šlehačkou
PIZZERIE 16 DEGUSTAČNÍ MENU
- Nakládaný camembert v bylinkách a chilli papričkách, domácí chléb
- Slovenská kyselica zelňačka s masem, houbami a zakysanou smetanou
- Filet z kapra se zeleninou pečený v papilotě, domácí chléb
- Kuřecí nudličky se zázvorem a dýní podávané se zeleninovým bulgurem a zelným salátkem s křenem
- Pomalu tažený dančí váleček v divokém koření s domácí bramborovou kroketou
- Zvěřinové masové kuličky na smetanové kořenové zelenině, bramborové rosti
- Švestkové knedlíky sypané mákem
- TORTA NERA (italský čokoládový dortík)
www.centrumeden.cz