„Porcování prasete, plnění jitrnic nebo ochutnávka ovaru a škvarků. To všechno bylo na našem zabijačkovém programu, a to všechno si naši obyvatelé mohli zažít," sdělila sociální pracovnice Eliška Gregorová. K přípravě zabijačkových pochoutek byl přizván kuchař z domova Josef Dostál. „To jemu patří velké poděkování. Bez něho bychom se do takových příprav nemohli sami pustit," dodala sociální pracovnice Gregorová.

Přípravy probíhaly v domově celý den. Už od brzkého rána bublala v kotlících voda, aby už v deset hodin mohlo přijít na řadu porcování půlky prasete. „Otužilejší zvědavci mohli zabijačce přihlížet venku, pro ostatní byl připravený výhled z čekárny domovské ordinace nebo z přilehlé chodbičky," popsala průběh zabijačky Eliška Gregorová. Sami obyvatelé také přiložili ruce k dílu. Ať už při plnění jitrnic nebo při přípravě zeleniny do polévek.

Zabijačkový den byl pro celý domov vítaným zpestřením. Akce ale nebyla jen svátkem jídla, ale také svátkem společného shledání. Personál i obyvatelé domova se opět setkali, aby strávili příjemné chvíle. „Pro naše obyvatele byla událost takovéhoto typu něco nového, vzbudila velkou zvědavost a přínos byl také v tom, že vzniklo nové komunikační téma. Dům ožil něčím úplně novým, " zhodnotila povedenou akci pracovnice terapií Lucie Jiříčková.

MICHAELA ČERNÁ