„Projednávat se při zasedání zastupitelstva bude také petice, která byla doručena starostům všech dotčených obcí," informoval starosta Bukova Jiří Vrbka.

Petici proti souhlasu s geologickým průzkumem lokality starostům Stříteže, Bukova, Moraveckých Pavlovic, Sejřku, Věžné, Drahonína a Olší před třemi týdny doručili zástupci občanského sdružení Nechceme úložistě Kraví hora. Podle nich tamní lidé nemají dostatečné informace a neuvědomují si, že jejich souhlas může nastartovat proces, který už nepůjde zastavit, a na jehož konci bude úložiště. I když se zatím hovoří jen o umožnění geologického průzkumu lokality, který by byl obcím finančně kompenzován.

Starostové mají ze zákona třicet dní na to, aby se k doručené petici vyjádřili. Zastupitelstva všech sedmi obcí nejprve záměr podepsat dohodu odsouhlasila, v Bukově ale vzápětí po několikahodinové veřejné diskusi zastupitelé svoje usnesení odvolali.

Nyní je prý předchozí souhlas na vážkách i jinde. „Apelovali jsme na starosty, aby s podpisem dohody nespěchali, dokud se nedozvědí co nejvíce informací. Zasedání zastupitelstva bylo minulý týden v Olší, kde se ještě má mezi lidmi uskutečnit anketa, nebo referendum. A tam prý zatím nic podepisovat nebudou. To bylo řečeno i na zastupitelstvu ve Věžné," uvedl mluvčí občanského sdružení Nechceme úložistě Kraví hora Martin Schenk.

„Kdy budou svolána zasedání zastupitelstev v dalších obcích, kam se rovněž chystáme, v této chvíli ještě nevíme. Lidé, kteří tam žijí, mají právo znát všechna pro i proti. Pokud se i pak obce rozhodnou dohodu podepsat, proti tomu už nemůžeme nic namítat," dodal Martin Schenk.