Konkrétně k tomu došlo u novoměstského Černého rybníka. Vyléčili ji v záchranné stanici v Pavlově, kam se dostala poté, co jí otekla noha, v níž měla zánět, a nemohla lovit.

„Loni zahnízdila v Novém Městě a vyvedla jedno mládě. Letos v dubnu se čápi vrátili, ale za necelé dva týdny už byla samice viděna, že má potíže s nohou," uvedl ornitolog Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy ve Žďáře nad Sázavou Jaromír Čejka. Zraněného ptáka se ochranářům podařilo odchytit až na několikátý pokus před šesti týdny. 

„Samice se k nám dostala na pokraji sil. Předpokládáme, že končetina otekla kvůli zánětu a kroužek se zařezal do zbytnělé tkáně," konstatovali pracovníci pavlovské záchranné stanice. Veterinář kroužek sundal a začala léčba, což bylo spojeno i s krmením ptáka, dokud se mu rána nezacelila.

Čapí samice je ochranářům známá už z předešlých let. „Kroužkovaná byla v roce 2007 v okrese Klatovy u hradu Rabí jako mládě. My jsme se s ní poprvé setkali v roce 2013 v zámku ve Žďáře," potvrdil Jaromír Čejka. Loni i letos se pak Anita usídlila v novoměstském hnízdě u Slonků.