Obec má šanci získat na přestavbu dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod. Zda se tak stane, rozhodne Evropská komise do konce letošního roku.

„Přestavba by stála přes deset milionů korun, dotace by mohla být až osmdesátiprocentní,"informoval Křesťan.

Přestavba náměstíčka v Hamrech patří mezi projekty, které prošly řádným hodnocením Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod a splnily všechny podmínky pro doporučení k získání dotace. ROP Jihovýchod však zatím nemá k dispozici dostatek peněz pro jejich financování.

„Požádali jsme Evropskou komisi, abychom na tyto projekty mohli převést finanční prostředky zbývající v ostatních oblastech podpory, protože víme, že zde máme kvalitní projekty připravené k okamžité realizaci. Rozhodnutí Evropské komise očekáváme do konce roku," vysvětlil Artur Zatloukal, ředitel Úřadu Regionální rady Jihovýchod.

„Není to moc povzbudivé, že rozhodování může ještě trvat až do konce roku," komentoval možné čekání starosta Hamrů, kde jsou na akci připraveni. Jakmile by ROP dotaci přidělil, mohou hned začít jednat. V těchto dnech právě obec navštívili úředníci z ROP, již přípravu projektů kontrolují.

„Jsme poměrně velká obec, a přesto nemáme žádné náměstíčko, příjemné místo pro odpočinek, kde by se každý rád zastavil nebo poseděl, mohl využít aktivně volný čas," popsal Hubert Křesťan.

Chtějí tedy vytvořit nové centrum vesnice. Upraví se nezastavěné prostranství kolem obecního úřadu, kulturního domu a vlakové i autobusové zastávky. Potřeba jsou i místa pro parkování, má jich vzniknout kolem šedesáti. Nové náměstíčko má být také vybaveno prolézačkami pro děti nebo lavičkami.

V plánu je i víceúčelové dětské hřiště a pevný příjezd k zastávce vlaku, stejně jako místo pro vystupování lidí z autobusů, přijíždějících od Žďáru nad Sázavou, nebo stanoviště pro kontejnery. Úpravami má projít i blízký lesík, který pro ten účel musela nechat obec vyjmout z půdního lesního fondu.

Přestavba centra Hamrů je v plánu rozdělena do tří etap. „Obec musí práce vždy předfinancovat. Zřejmě bychom využili nějaký výhodný úvěr," dodal Hubert Křesťan.