„K výročí založení školy připravujeme bohatý program. Budeme například pořádat tradiční absolventský ples, který se uskuteční 23. listopadu v Domě kultury," prozradil jeden z bodů oslav připomínajících právě vznik středoškolského zařízení zástupce ředitele gymnázia Milan Hána. S těmi letošními prošlo gymnáziem celkem 5316 absolventů.

Jedním z nich je i Martina Kovaříková ze Žďáru. „Na ples se určitě setkám, zúčastním se ho společně se svojí sestrou, která na gymnáziu maturovala šest let přede mnou," vyjádřila se Kovaříková. Jak zároveň poznamenala, na léta strávená na této střední škole vzpomíná v dobrém. „Starali se tam o nás hezky, v porovnání s vysokou školou. Na druhou stranu mi naopak teď na vysoké vyhovuje to, že se nemusím připravovat na zkoušení z hodiny na hodinu," podotkla ještě bývalá studentka gymnázia v Neumannově ulici.

Ženich z hladu

O den dříve než zmiňovaný absolventský ples, tedy v pátek 22. listopadu v podvečer, předvedou studenti a učitelé na prknech Městského divadla hru z období národního obrození. Měli by nastudovat hru českého básníka a novináře Jana Nerudy s názvem Ženich z hladu. „Předvedena bude jak pro studenty, tak pro veřejnost," dodal pedagog Hána s tím, že k prohlídce bude samozřejmě otevřena škola. Mimožďárští najdou střechu nad hlavou v domově mládeže.

Oslavy šedesátého výročí se ovšem neponesou pouze na vlně hudby, tance a divadla, učitelé rovněž připravují k vydání atypický almanach ze života ve škole. Vzhledem k tomu, že jeho rozsah závisí na pomoci absolventů a bývalých pedagogů, uvítají fotografie třídy, maturitního tabla, nejrůznějších soutěží či mimo jiné snímky ze zdařilých třídních akcí. Podklady pro publikaci by měly obsahovat rok pořízení, třídu a z jaké akce je. Možné je připsat i jména lidí na fotce, ta ale budou pouze pro potřeby školy. „Identifikaci konkrétních osob na fotografiích totiž ponecháme jako otevřenou problémovou úlohu pro ně samotné a jejich spolužáky," píše na webu gymnázia Karel Koten. Snímky se stručným popisem lze posílat na e-mail koten@gymzr.cz nebo až do září na adresu školy.

Z historie
Škola to od svého založení v roce 1953 neměla snadné, v jejím okolí existovala gymnázia s mnohaletou tradicí a hlubokými pedagogickými a kulturními kořeny. Složité postavení prohlubovala i absence vlastní budovy, do roku 1955 se vyučovalo v prostorách 1. ZDŠ ve Žďáře, od roku 1955 v budově 2. ZDŠ, tehdy se ještě nazývala jedenáctiletá střední škola. V roce 1973 se gymnázium stěhuje do budovy střední průmyslové školy a domova mládeže. Přelom nastal v roce 1986, kdy byla dokončena stavba 1. části nové budovy gymnázia, v průběhu dalších let byly dostavěny další dvě. Od 1. 9. 1993 probíhá výuka ve vlastní budově.
zdroj: www.gymzr.cz