Nejlepší podmínky pro běžecké lyžování hlásí okolí Žďáru, kde úpravci připravili několik kilometrů nových tratí. „V okolí Pilské nádrže jsme projeli zhruba třiapůlkilometrový okruh, máme tam pás pro klasický styl běhu i pro bruslení," sdělil úpravce stop u Žďáru nad Sázavou Josef Holemář.

Tratě jsou u Žďáru opět vyjety lehkou čtyřkolkou. „Lyžaři samozřejmě musejí počítat s tím, že to místy bude drhnout. Vrstva sněhu je tenká, mezi deseti až dvanácti centimetry. Ale trať jsme projeli i proto, že se vytvoří dobrý podklad pro případnou další údržbu. Podle předpovědi to zatím vypadá, že by mělo v příštích dnech dále sněžit, takže bychom tratě upravovali znovu již na tvrdším podloží," dodal Josef Holemář.

Hůře jsou na tom momentálně lyžaři na Novoměstsku. Ti se musejí spolehnout na vlastní stopy vyšlapané v závějích. „Na strojovou úpravu zatím sníh nestačí a Vysočina aréna je veřejnosti uzavřena z důvodu přípravy na Světový pohár v biatlonu," konstatovala Martina Korbářová z novoměstského informačního centra. Stadion je pro amatérské lyžaře uzavřen již od začátku týdne a přístupný by měl být opět po skončení vrcholné soutěže.

Z letošního ledna mají milovníci zimních sportů těžkou hlavu. Teploty vzduchu na Žďársku stoupají a klesají a podobně divoce se střídají i srážky a jejich skupenství. Běžkařům v posledních dvou týdnech uplaval prakticky veškerý sníh ze začátku roku, a úhrny sněhu, jako z počátku tohoto týdne, nemají kvůli oblevám dlouhou trvanlivost.

„Kvalitní lyže jsem proto zatím ani nevytáhl ze sklepa, jezdím na kameňačkách. Kdo o skluznice stejně jako já nemá starost, může si prošlapat tratě kolem Fryšavy, kde je momentálně asi patnáct centimetrů sněhu. Ale samozřejmě na kvalitní ježdění je to málo," řekl amatérský běžkař Jan Horák z Nového Města na Moravě.

V příštích dnech by se teploty na Žďársku měly pohybovat kolem nuly. Ode dneška by mělo opět začít trvale sněžit. Sněhové srážky mají vydržet i v průběhu příštího týdne, kdy se ochladí mírně pod nulu. (