Takzvaná opalovací louka, která bude přiléhat k právě budovanému společensko relaxačnímu centru, navíc zabere několikanásobně větší plochu, než se podle původních plánů předpokládalo. Vznikne nejenom na místě části dnešní školní zahrady, ale i chodníku vedoucího od atria nahoru k Základní škole Švermova.

Dohoda obou stran

„Jsme rádi, že se nám podařilo dohodnout s vedením školy na variantě, ke které se přiklonili také městští radní," uvedl žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

Právě škola totiž v minulosti proti zrušení zahrady na úkor opalovací loučky u bazénu protestovala. V současné době ale byla vzdělávacímu zařízení nabídnuta náhradní plocha, na které vznikne s největší pravděpodobností arboretum se dřevinami nebo okrasnými rostlinami. Na jeho realizaci lze získat i dotaci.

„Jedná se o místo mezi vchodem do školy a nedalekou mateřskou školkou. S využitím činnosti našich žáků by tam měl vzniknout jakýsi přirozený přechod mezi oběma zařízeními. O podrobnostech jsme však zatím nediskutovali, přesná podoba prostoru ještě nebyla navržena," vyjádřil se Jaroslav Ptáček, ředitel žďárské Základní školy Švermova.

Arboretum bude žákům náhradou za plochu sahající nyní od silničky u školního skleníku dolů ke slunící travnaté ploše. Opalovací louka se navíc rozšíří rovněž směrem ke Kulturnímu centru Batyskaf. Stávající chodník, který tudy vede, bude kvůli tomu posunut blíže k budově klubu.

„Je to nejvýhodnější a nejlogičtější varianta, díky níž jsme dosáhli maximální možné plochy," nechala se slyšet žďárská starostka a senátorka Dagmar Zvěřinová.

Podle původních plánů by zájemci mohli u venkovního dětského brouzdaliště relaxovat na ploše o rozloze zhruba pět set metrů čtverečních. Díky uvedeným úpravám se nakonec lokalita zvětší na asi 1800 metrů čtverečních.

„Samozřejmě jsem ráda. Vždyť právě možnost lehnout si na trávu, opalovat se a vypustit děti, aby se na čerstvém vzduchu trošku vyběhaly, je pro lidi na aquacentru to nejdůležitější," vyjádřila se Martina Ševčíková ze Žďáru nad Sázavou.

Opalovací louka bude podle vedení města doplněna mimo jiné o slunečníky nebo nejrůznější atrakce pro děti. „Chybět nebude samozřejmě ani občerstvení," podotkl Ladislav Bárta s tím, že by mohlo být umístěno například při samém plotu areálu s prodejem jak dovnitř prostor společensko relaxačního centra, tak i ven na ulici.

Přestavba bazénu začala v lednu roku 2011. Nejzazší termín dokončení je stanoven na duben 2013. Na radnici jej ale předpokládají ještě letos. Náklady na přestavbu a rozšíření bazénu se pohybují kolem168 milionů korun s DPH.