Kulturně kreativní centrum Vysočina, jak se bude žďárské zařízení jmenovat, vznikne v budově konventu bývalého kláštera, který se pro nové účely zrekonstruuje. Při obnově budou mnohé části stavby zachovány, vzniknou ale i nové dostavby.

V nových prostorách se mají setkávat tvořiví lidé z různých oborů. “Cílem je propojovat kreativitu umělců, studentů, badatelů i lidí z firemního prostředí a vytvořit kulturně-kreativní hub,” přibližuje plány žďárská hraběnka Marie Kinsky, která projekt iniciovala. V minulosti spolu s manželem Constantinem založila ve žďárském zámku stálý kulturní program a Muzeum nové generace.

Masopustní průvod prošel v sobotu 4. února Kundraticemi na Žďársku.
Tipy na víkend na Žďársku: V Herálci lidé okusí tradiční staročeský masopust

Žďárské centrum bude otevřeno i běžným návštěvníkům a dětem, například díky tvořivé dílně. “Budeme také organizovat výstavy ve spolupráci s Národní Galerií,“ dodává Marie Kinsky. Podle ní už budoucí centrum navázalo spolupráci s dvaadvaceti lokálními i zahraničními partnery a nabídne zázemí pro až 45 různých tvůrčích týmů. Součástí aktivit centra by měly být také odborné semináře, koučing či pedagogicko výzkumné aktivity.

Vznik kulturně-kreativních center je součástí Národního plánu obnovy, ve kterém se mezi 29 vybraných projektů rozdělí téměř 2,6 miliardy korun. "Taková finanční injekce znamená pro kulturní obec velkou šanci dalšího rozvoje. Centra budou středobodem kulturních a kreativních aktivit každého regionu a propojí umělecký, podnikatelský i občanský sektor, říká ministr kultury Martin Baxa.