Vysočina má podle Kinského ohromný turistický potenciál, který ale zatím není nevyužitý naplno. „Také víme, že Vysočina je tak trošku ztracená, i když je to zároveň její kouzlo, je klidnější. Ale musíme ji zviditelňovat," sdělil Kinský. To se podle něj povede jenom díky spoluprací různých regionálních institucí.

Problém vidí Constantin Kinský ve skutečnosti, že množství turistů navštěvuje pouze Prahu a do mnoha dalších míst příliš nejezdí.

„Jen každý třetí turista ze zahraničí jede mimo Prahu. Když už ano, tak na Konopiště, do Krumlova, možná ještě občas do Telče. Zbytek České republiky pro něj neexistuje," sdělil Kinský. Proto je podle něj důležité dát dát se dohromady s vlastníky památek, ale spolupracovat i mezi regiony a zeměmi. Připomněl, že s Litomyšlí i Telčí žďárský zámek už spolupracuje.

„Máme v okolí pět památek na seznamu UNESCO, kromě tří na Vysočině také v Kutné Hoře a v Litomyšli. Když se nám podaří turisty přesvědčit, aby nechtěli jen rychlou půlhodinku na Zelené hoře či dva dny v Praze, ale třeba si den přidali a podívali se i jinam, máme vyhráno," myslí si Kinský.

Seminář o budoucnosti evropských památek, určený hlavně majitelům, spolupořádá Réseau des Grands Sites de France, francouzská organizace pro ochranu památek. „Žďárský zámek, jenž je dnes v rukou rodiny Kinských, má zkušenosti s tím, jak historickou stavbu oživit a zpřístupnit návštěvníkům 21. století," řekla zástupkyně této instituce Lucie Pára.

Dodala, že Réseau des Grands Sites de France má momentálně 41 členů, a těchto 41 památek ročně navštíví 32 milionů lidí. Prestižní označení Grand Site de France jim uděluje za kvalitu jejich správy ministr životního prostředí.

Na seminář ve žďárském zámku Kinských přijeli zástupci českého a francouzského sdružení památek chráněných UNESCO a dalších soukromých, obecních nebo státních majitelů památek. Kromě České republiky a Francie byli účastníci z Bulharska, Polska, Lotyšska a Moldavska. Setkání zástupců organizací památkové péče se zaměřilo na východní a střední Evropu, jež má vzhledem k historii ve vlastnictví a správě památek svá specifika.