Sice klopýtavě, ale stále vpřed. Tak lze popsat postcovidovou situaci s cestovním ruchem na Vysočině. Hoteliéři vyhlížejí turisty, jenž se pomalu vrací. Nicméně do stavu prvního čtvrtletí roku 2019 měl jejich počet ještě daleko.

Podle údajů z Českého statistického úřadu za úvodní tři měsíce letošního roku uvítala vysočinská hromadná ubytovací zařízení jako penziony, hotely a chaty dvaaosmdesát tisíc nocležníků. To je více než sedminásobek oproti minulému roku, jenže tehdy kvůli koronavirovým opatřením cestovní ruch v podstatě neexistoval. „Ve srovnání s prvním čtvrtletím 2020, částečně již také poznamenaném protiepidemickými opatřeními, se počet hostů na Vysočině zvýšil o téměř tři procenta. Při srovnání s prvními třemi měsíci 2019, posledního předcovidového roku, byl však o sedmnáct procent nižší,“ uvedl Vlastislav Valda z Krajské správy Českého statistického úřadu v Jihlavě.

Zápis dětí do prvních tříd. Ilustrační foto.
České děti se v Pelhřimově zapisují do školek, ukrajinské to čeká v červnu

Pozvolného vzestupu turistiky si všímají i hoteliéři. Všichni oslovení provozovatelé zhodnotili aktuální situaci s počty návštěvníků vesměs pozitivně. „Už loni to nebylo špatné, ale letos je to ještě lepší. Lidí i rezervací neustále přibývá. Za mě situace vypadá dobře,“ vylíčil Dalibor Špejtek, provozovatel penzionu Kolnička v Lukách nad Jihlavou na Jihlavsku.

Předčasný optimismus

Kraj Vysočina je mezi tuzemskými turisty velmi oblíbený. Dokonce třetí nejoblíbenější v republice hned za krajem Jihomoravským a Jihočeským. Alespoň podle ankety Kraj mého srdce, jejíž vyhlášení se uskutečnilo letos v březnu. „Vysočina si v anketě celkově polepšila. Je to odměna za práci Vysočina Tourism, díky níž byl náš region víc vidět. Z výsledků je zřejmé, že Vysočina je lákavou destinací i v zimě a naše kampaň Vychutnej si přítomnost na lyžích zájem turistů podpořila,“ zhodnotila výsledky ředitelka Vysočina Tourism Oľga Königová.

Ilustrační foto.
Nejlevnější topení? Samovýroba dřeva, zájem je na Vysočině ale minimální

Dle odborníků je však optimismus předčasný. Kvůli inflaci a zvyšujícím se cenám energií, bydlení, zboží i služeb si totiž letos řada rodin bude muset cestování odpustit. A to i vnitrostátní. „Lidé, kteří jezdili do zahraničí pravidelně před pandemií, tam pojedou i letos. Sezóna má být v tomto ohledu dokonce rekordní. Nicméně obyvatelé, kteří už před covidem z úsporných důvodů volili levnější formy dovolené, například v tuzemsku, si budou muset letos dovolenou zcela odříct. Otázkou je, jak to vykompenzují zahraniční návštěvníci,“ nastínil ekonom Lukáš Kovanda.

Na zahraniční turisty se však vysočinští podnikatelé a živnostníci v oblasti cestovního ruchu spoléhat nemohou. V letošním prvním čtvrtletí totiž tvořili pouhých jedenáct procent hostů. To je o téměř dvacet procent nižší číslo než v období prvních třech měsíců roku 2020. A v porovnání se stejným obdobím 2019 dokonce o jednačtyřicet procent nižší.

Postcovidová turistika na Vysočině.Postcovidová turistika na Vysočině.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková