„Je to o 205 692 korun více než v roce loňském. Chtěla bych dárcům moc poděkovat za jejich štědrost. Tohoto krásného výsledku bychom ovšem nedosáhli bez spolehlivých koordinátorů sbírky a samozřejmě bez tříkrálových koledníčků. I jim patří moje velké poděkování. Zároveň bych všem chtěla vzkázat, že si jich moc vážím. Koledníkům za to, že věnují svůj čas pro dobrou věc, i když to stojí námahu a někdy i překonávání překážek v podobě špatného počasí či nepříjemných reakcí oslovených. Dárců si vážím za to, že nejsou lhostejní k lidem v těžkých životních situacích. A oběma skupinám ještě jednou moc děkuji, protože bez nich by naše organizace nemohla pomáhat tak, jak se to daří s jejich pomocí,“ sdělila ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou Jana Zelená.

Dům zvaný Balíčkovo.
Historický dům chtějí ve Svratce zrekonstruovat na radnici a galerii

V okrese bylo první dva lednové týdny možné potkat 2 200 koledníků, které mělo na starosti přes osmasedmdesát asistentů. Koledníci opatrovali 544 úředně zapečetěných kasiček, rozdali přes sedmdesát tisíc cukříků a 32 500 letáků. Pro všechny, kteří se během letošní sbírky zapojili, uspořádala žďárská charita několik děkovných akcí. K nim patřil 14. děkovný Tříkrálový koncert v Novém Městě na Moravě, při kterém vystoupil Smyčcový orchestr Něhoslava Kyjovského při ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem, komorní sbor ALTER EGO z Bystřice nad Pernštejnem a C - VOX - komorní sbor ze Žďáru nad Sázavou.

„V posledních letech se snažíme podpořit lokální akce pro koledníky, kterým jsme připravili ve spolupráci s místními asistenty například kino pro koledníky ve Velkém Meziříčí, v Jimramově a ve Žďáře nad Sázavou, dále pak zvýhodněné vstupy do ski areálu v Jimramově a volný vstup do wellnessu v Kuřimi. Těmto organizacím chci rovněž poděkovat za vstřícnost,” uvedla koordinátorka Tříkrálové sbírky Michaela Kuchtová.

Hokej ilustrační foto
Souboj o druhé místo hokejové lize vyhrál Strachujov

Do koledy se již tradičně zapojily i například školy – žďárské Biskupské gymnázium a Střední odborná škola v Novém Městě na Moravě. Koledníci navštívili i městské úřady ve Žďáře a v Bystřici, Domov klidného stáří ve Žďáře nad Sázavou, bystřické základní školy a další subjekty.

Získané peníze plánuje žďárská charita použít především na podporu terénních služeb a také charitní záchranné sítě, která pomáhá lidem bez domova, na podporu sociálně slabých rodin s dětmi a těžce nemocných, ale i dobrovolnické činnosti.