„Jezdívám do práce od maminky z vesnice, je už starší, takže tam přespím a pomůžu jí. Když jsem jel minule přes Tři Studně, jel jsem úplně automaticky. Za křižovatkou na Žďár jsem to rozjel a najednou koukám, že jsem pořád ještě v obci. Že byla značka konec obce posunuta jinam,“ řekl Jaroslav Starý z Nového Města na Moravě.

Podobné překvapení zažívají i další řidiči. Značky označující začátek a konec obce tam změnily svá místa. „Lidem z horní části obce bylo líto, že Tři Studně končí pod autobusovou zastávkou a cítili se odstrčení. Tak jsme po dohodě s policií značku posunuli. V tom úseku je rychlost omezena na sedmdesát kilometrů v hodině, což je dostatečné zpomalení. Řidiče to upozorňuje, že vjíždí do obytné zóny,“ sdělil starosta Tří Studní Miloš Brabec.

„A posunuli jsme značku i na druhé straně obce, aby to zpomalilo řidiče projíždějící po hrázi Sykovce,“ dodal Brabec.

Ilustrační foto
Bili nás. Rodina z Třebíče křivě obvinila policisty, teď musí pykat

Tři Studně nejsou v tomto ohledu výjimkou. „Dopravní značky začátek a konec obce by měly korespondovat se zastavěným územím obcí. V souvislosti s rozšiřováním zástavby mají obce leckdy zájem tyto značky posunout,“ potvrdil Milan Prokop ze žďárského dopravního inspektorátu.

Ve Třech Studních ale došlo i k dalším změnám. Ty se zřejmě nebudou líbit především běžkařům, kteří byli zvyklí v obci ponechat své vozidlo a vyrazit do bílé stopy. „Lidé nechávali auta úplně všude, silničáři měli problém vyhrnout sníh a docházelo tam i k poškozování aut. V celé lokalitě Tří Studní je teď proto nově zákaz stání kromě vyhrazeného parkoviště,“ vysvětlil starosta.

Mnohým návštěvníkům se ale nelíbí, že za parkování na vyhrazeném místě musí zaplatit. Podle starosty se jim takto vynaložené peníze vrátí. „Parkování stojí čtyřicet korun na den, což není tak velká suma. Většina aut tam skoro celý den stojí, ať už jsou lidé na běžky nebo na kola. Příjem z parkování obec vkládá do zkvalitnění turistických služeb. Například zvelebujeme rybník, necháváme prohrnovat běžkařské tratě,“ sdělil Brabec.

Změnu začátku a konce obce mohli zaregistrovat i řidiči projíždějící Kuklíkem. „Nás k tomu vedly hned dva důvody. Některé domy už byly mimo obec. Děti odtamtud chodí po silnici na autobus a auta tam už jezdí opravdu rychle. Druhým důvodem byla výstavba dalších domů, která se v té lokalitě realizuje,“ vyjádřil se starosta Kuklíku Ladislav Regent.

Zámek Žďár nad Sázavou
Letní program na zámku pro rodiny s dětmi je opět tady