„O tom, které z nominovaných stromořadí zvítězí v jednotlivých krajích i v rámci celé republiky, nyní svým hlasováním rozhodne veřejnost na internetové adrese www.alejroku.cz, a to až do 15. listopadu," uvedla vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z pořádajícího sdružení Arnika.

Bohuňovská alej vedoucí od obce směrem k vyhlídce je nová. Tamní obyvatelé ovocné stromy, které začnou za pár let plodit, vysázeli loni na podzim a letos na jaře.

„Převážně to jsou švestky, mezi kterými je i několik třešní a blum. Celkem jde přibližně o osmatřicet kusů dřevin," přiblížil ovocnou alej starosta Bohuňova Petr Váša s tím, že důvodem k výsadbě aleje byla snaha o vytvoření nové příjemné lokality a pěkného okolí vesnice.

Hlasy svých příznivců sbírají i lípy, javory a jasany lemující silnici mezi Strážkem na Bystřicku a nedalekým Žďárcem. Alej tvoří mohutné stromy, jen místy jsou dosazeny nové lípy.

Třetí kandidát ze Žďárska, Dědkovská alej vedoucí z Blízkova do nedalekého Dědkova, je také letitá. „Vzrostlé stromy vytvářejí bránu, která vás dovede až do malebné přírody pod Dědkovskou horou. Tvoří ji sto dvacet tři jasanů," popsala alej Markéta Holzerová, která ji do soutěže přihlásila.

Stromořadí zasadili před mnoha lety dědkovští rodáci, aby si v létě cestu domů zpříjemnili stínem a v zimě ji nemuseli hledat pod sněhem. „Naši předkové měli jiné životní nároky, a tak dnes úzká silnička mezi jednotlivými stromy neumožňuje autům dvouproudý provoz. Protijedoucí řidiči se proto musí pozdravit, domluvit, poděkovat, a i v tom můžeme v dnešní uspěchané době nacházet kouzlo naší aleje," dodala Markéta Holzerová.

O hlasy veřejnosti se letos utká celkem pětašedesát alejí z celé republiky. „Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanité aleje. Mezi nominovanými najdeme aleje okolo silnic, aleje lemující stezky k hradům a zámkům, aleje staleté i čerstvě vysázené. Děkujeme všem, že si stromořadí všímají, chrání je a dokonce vysazují nová," vyjádřila se Marcela Klemensová z Arniky. „Lidé si čím dál více uvědomují, že rostoucí stromy jsou extrémně důležité. Zejména v letošním parném létě se do alejí chodili před sluncem ukrývat výletníci i zvířata, v městech pak stromy nabízely přírodní klimatizaci a jejich okolí nebylo tak přehřáté jako masy betonu kolem," dodala Klemensová.

Na ty, kteří nominovali vítěze jednotlivých kategorií, čekají ceny od partnerů soutěže. Nominace vítězné aleje bude odměněna letem balonem, autor nejlepšího snímku získá tiskárnu na fotografie a připraveny jsou i další ceny.