„Ohni napomohl také silný vítr," vysvětlila mluvčí hasičů Petra Musilová.

„Teplotní rekordy padly na všech stanicích v kraji," uvedl v sobotu Peter Hruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

V sobotu bylo na Vysočině nejtepleji v Moravských Budějovicích a Velkém Meziříčí. Meteorologové tam naměřili 26 stupňů, čímž byly překonány dosavadní rekordy z roku 1993. Ještě tepleji bylo v neděli, v Havlíčkově Brodě teplota dosáhla 28,1 stupně. „Dosavadní rekord z roku 1955 byl překonán o 2,9 stupně," uvedl Hruška.

Přes 27 stupňů vystoupily teploty také na stanicích v Košeticích, ve Velkém Meziříčí a v Moravských Budějovicích. Teplotní rekordy byly v neděli překonány na většině měřicích stanic na Vysočině.

--------------

Při pálení čarodějnic nepodceňujte rizika

Vysočina/jižní Čechy Další nebezpečí požárů přichází s tradičním pálením čarodějnic. Při něm navíc hasiči a záchranáři evidují řadu úrazů, které často mívají tragické následky.

Dbejte proto maximální opatrnosti a v žádném případě nepodceňujte možná rizika. S takovým varováním přichází před poslední dubnovou nocí hasiči po celém Česku.

Například mluvčí jihočeského sboru Vendula Matějů zdůraznila, že právnické i podnikající fyzické osoby musí každé spalování hořlavých látek na volném prostranství vždy předem ohlásit příslušnému hasičskému sboru. Dělat by to ale měli i jednotlivci, protože tím zamezí zbytečným výjezdům a poplachům, které pálení čarodějnic každoročně provází.

„Opodstatněná je také domluva s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi," řekla Vendula Matějů. Zároveň připomněla, že lidé, kteří při pálení nedodržují zásady požární bezpečnosti, musejí počítat s pokutou až 20 tisíc korun.

Pokud kvůli své nedbalosti způsobí nějakou škodu, je následná sankce ještě o pět tisíc vyšší.

„Oheň se nesmí nechat ani na okamžik bez dozoru. Opustit místo pálení je možno až poté, co je ohniště důkladně uhašeno," dodala mluvčí.