„Druhá neděle v prosinci je světovým dnem památky zesnulých dětí. Tento den spojuje rodiny a přátele po celém světě. Svíčky se zapalují vždy v 19 hodin místních časů a tvoří virtuální vlnu světla po celé zeměkouli,“ přiblížila Martina Hráská, předsedkyně rady spolku Dlouhá cesta, který v zemi již posedmé organizuje akci s názvem Zapalme svíčku. Na Vysočině se k ní zatím přidal Žďár nad Sázavou, Jihlava, Havlíčkův Brod či Pelhřimov. Podrobnější informace jsou postupně doplňovány na www.dlouhacesta.cz.

Žďárská pieta začne v bazilice v neděli 10. prosince v 18 hodin, po modlitbě bude následovat zapalování svící za zemřelé děti a tichá vzpomínka. „Na program Zapalme svíčku jsou zváni všichni, nejen matky těchto dětí,“ připomněl farář Vladimír Vojtěch Záleský. Po pietním aktu se uskuteční posezení v křížové chodbě pro ty, kteří ještě budou chtít chvíli zůstat.

„Mít děti není samozřejmost. V běhu všedních radostí a starostí si to často neuvědomujeme. Zapalme svíčku a uctěme památku všech dětí a mladých lidí, kteří odešli z tohoto světa dříve, než stačili dospět a zestárnout… I vy se můžete zapojit do podpory tohoto dne – účastí na setkání, připomínkou na jiné veřejné akci či vzpomínkou doma se svou rodinou a přáteli. Důležitý je pocit sounáležitosti,“ dodala Martina Hráská.