Pravidelně každý rok v létě vyhlašujeme stav nouze. Lidé měli jen vlastní studny. Nemohli zalévat zahrádky, málem neměli ani co pít. Protože voda ve studních nebyla, popsal situaci v osadě Haštal starosta Želiva na Pelhřimovsku Miroslav Buňata. Vesnice na Vysočině řeší už několik let problémy se stále horší kvalitou místních zdrojů pitné vody. Někde jsou prameny slabé a málo vydatné. Jinde jsou vody znečištěné pesticidy či jsou příliš železité. Proto přibývá vesnic, kde se už nespoléhají na místní zdroje, ale chtějí vodovody.

Soutěž o nejlepší kotlíkový guláš. Ilustrační snímek.
Příležitost pro každého. V Uhřínově chystají soutěž ve vaření kotlíkových gulášů

Úplně nový vodovod staví už zmíněná obec Želiv na Pelhřimovsku. Potrubí povede do osad Haštal a Brtná. Stavba přijde na víc než deset milionů. „Především osada Haštal měla vždycky jen vlastní studny. Ty už nestačí. Často vysychaly a voda v nich byla jen povrchová. Hodně nekvalitní, nevhodná k pití,“ vysvětlil starosta Buňata. Novým vodovodem teď do Haštalu poteče voda z přehrady Švihov na Želivce, kterou pijí i lidé ze Želiva. Jak zdůraznil starosta Buňata, spoléhat se jen na lokání zdroje vody už nemá smysl. „Spodní vody je stále méně a ne vždycky je kvalitní. Například voda ze starého vrtu na Brtné má hodně železa a manganu,“ poznamenal.

Voda začala mizet

Také v osadě Zahájí u Hněvkovic na Havlíčkobrodsku vyřešil kritickou situaci s nedostatkem pitné vody až nový vodovod. „Přišlo nás to na pět milionů korun. Samozřejmě s dotací. V Zahájí bydlí 70 lidí. Měli jen vlastní studny a ty jim vysychaly. Museli jsme vodu dovážet,“ sdělil starosta Václav Šťastný. Vodovod do Zahájí už funguje, ale teď jsou nové problémy s vodou v Chotěměřicích a Nové Vsi. „I tam potřebujeme vodovod. Máme projekt a chystáme žádosti o dotace,“ upřesnil.

Jak to vypadá, když máte doma studnu, a ta vyschne, popsal Jan Mňuk z Přibyslavska. „Koupili jsme domek na vsi se studnou. Voda postupně začala mizet. V létě studna několikrát vyschla. Museli jsme kupovat vodu na pití a na vaření. Čekat, až studna nateče, abychom si mohli vyprat. Postupem doby byla voda ze studny tak špatná, že se nedala ani pít.“

Na start deseti a půl kilometrů se postavilo dvě stě padesát závodníků a závodnic, další běželi pět kilometrů nebo Rodinný běh.
Vysočina Arena patřila stovkám běžců, v exhibici se představil motokrosař Pilát

Propojení vodovodu do osady Hojkovy řešila na Pelhřimovsku také obec Mladé Bříště. Vodovod potřebovaly už jako sůl obce Jakubov a Mikulovice na Třebíčsku. V Mikulovicích se stavba již chýlí ke konci a zájemci o přípojky se mají hlásit u starosty Jaroslava Kunsta.

Obce, kde letos budují vodovod

Havlíčkobrodsko: Hněvkovice do Zahájí

Pelhřimovsko: Mladé Bříště, Želiv

Třebíčsko: Jakubov, Mikulovice

Jihlavsko: Hrbov u Polné

Zdroj: Kraj Vysočina

Že stále víc obcí upouští od studní a dalších místních zdrojů vody, potvrdil Pavel Policar, předseda představenstva akciové společnosti Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod. „Nejvíc žádostí bylo v době, kdy v Česku vládlo velké sucho. V té době začaly obce přemýšlet o stavbě vodovodů, místo lokálních vrtů. Vzpamatovalo se také ministerstvo zemědělství a začalo stavby dotovat,“ konstatoval.

Kromě obav ze sucha vede podle Policara starosty obcí ke stavbě vodovodů i pocit jistoty. „Když je obec napojená na naše zdroje, ve chvíli, kdy je havárie na potrubí a voda neteče, pak naše společnost má povinnost dodat obci vodu v nižší ceně, než je ta komerční. Vyjde to asi na 30 korun za kubík. Když obec má vlastní vrt a voda dojde, pak my dovoz vody zajistíme. Ovšem za vyšší cenu. Zhruba 50 korun za kubík,“ vysvětlil.

Stavbu vodovodů v obcích podporuje také Kraj Vysočina každý rok formou dotací. Nejde jen o vodovody, ale také o budování kanalizací. Letos dostalo podporu 30 žadatelů. Dotace činila celkem 76 milionů.