V tuzemsku poměrně neznámý svátek byl stanoven po první světové válce. Lidé si jím připomínají jednak vojáky padlé ve světových válkách, ale i ty, kteří právě bojují. „Svátek se netýká pouze vojáků, vztahuje se i na policisty nebo hasiče, zkrátka na ty, kteří pracují pro stát a nasazují životy," uvedl válečný veterán Miroslav Lidinský.

Právě vlčí mák je symbolem anglosaského svátku. Představuje totiž krev vojáků prolitou v bitvách. „Červený květ vlčího máku si lidé v Británii a myslím, že i v dalších evropských zemích, připínají na klopy. Naši studenti však také vlčí mák prodávají, chceme tím podpořit české vojáky v Afghánistánu," vysvětlil učitel angličtiny a hlavní pořadatel akce Josef Dvořák.

Chudoba a hlad

Částka, kterou studenti vybrali díky prodeji květů, totiž poputuje jedné z pěti rodin vojáků, kteří zahynuli v červenci při útocích v Afghanistánu. „Zatím nevíme přesnou výši, nicméně odhadem se nám podařilo získat něco přes čtyři tisíce korun," prozradil ředitel gymnázia Jiří Maděra.

Jak důležitá je podpora nejen vojáků, ale i civilního obyvatelstva v Afghánistánu, vysvětlil na jedné z přednášek vojenský historik Milan Podhorec. „Místní lidé si zaslouží pomoc nás všech, pokud jim ji můžeme poskytnout," nechal se slyšet historik. Stejného názoru je i veterán Miroslav Lidinský. Sám se zúčastnil pětiměsíční mise v jižní provincii Heldmand. I proto, že Afghánistán zažil na vlastní kůži, nápad věnovat se Dni válečných veteránů v Česku podporuje. „Jsem hrozně rád, že někdo se tímto tématem zabývá. Ať kvůli těm, kteří se z mise nevrátili, nebo kvůli všem, co slouží státu, by se tento den měl nějak připomínat," řekl Lidinský. Druhou besedu na téma Afghánistán očima ženy vedla reportérka Lenka Klicperová. Studentům představila svůj dokument a přiblížila jim situaci v Afghánistánu z vlastních zkušeností. „Největším problémem Afghánistánu je chudoba a hlad. To, že je tam válka, se dozvíme ze sdělovacích prostředků. Co vše ale válka s sebou přináší, si už neuvědomujeme," odpovídala Klicperová na dotazy studentům. Součástí programu je i výstava fotografií, jejichž autorkou je právě Lenka Klicperová a Jarmila Kovaříková-Štuková. Expozice bude ve škole k vidění až do 14. listopadu.

Organizátoři Dne válečných veteránů jsou s letošním třetím ročníkem spokojení. „Záměrem je posouvat každým rokem akci na jinou úroveň a informovat o tom, co se děje, stále víc. Časem by se mohly zapojit třeba neziskové a jiné organizace," přiblížila cíle jedna z organizátorek a absolventka gymnázia Kateřina Vodičková.