„Vzhledem k tomu, že ještě nejsou všechny práce dokončené, požádal jsem o souhlas Kraje Vysočina k udělení ředitelského volna, což bylo schváleno. Takže školní rok začneme až 5. září," potvrdil ředitel Gymnázia Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě Jiří Maděra.

Ve středoškolské budově právě probíhá první etapa rekonstrukce. „Opravují se podlahy v přízemí, ty původní, to byly ještě na hliněném zásypu položené trámy a prkna bez jakékoliv izolace, což už bylo hygienicky nevhodné, tvořila se tam plíseň. Současně s tím se dělá i rekonstrukce odpadů a vody a rekonstrukce silnoproudu a slaboproudu," vyjmenoval veškeré stavební činnosti Jiří Maděra. „Je toho opravdu hodně a navíc jsme v červnu měli v budově havárii vody," dodal ředitel gymnázia.

Rušná stavební činnost na přelomu srpna a září utichne, příští rok ale přijdou dělníci nanovo. „O následujících letních prázdninách budeme pokračovat druhou etapou a s největší pravděpodobností budeme muset kvůli stavbě ukončit školní rok dříve. Plánovali jsme ho zkrátit o poslední červnový týden roku 2017. Já mohu ovšem udělit pouze pět dní ředitelského volna a dva dny už budeme mít vyčerpány," posteskl si Jiří Maděra.

Až v pondělí 5. září začne školní rok také žákům a pedagogům druhé základní školy v Novém Městě na Moravě. Příčinou jejich pozdějšího nástupu jsou taktéž stavební práce.

„My jsme odložení začátku školního roku avizovali už předem. Dělníci staví propojovací krček mezi gymnáziem, základní školou a školní jídelnou, doufám, že to stihnou," podotkl ředitel druhé základní školy v Novém Městě Jan Krakovič.

Školáci i jejich učitelé museli kvůli stavbě už na konci školního roku vstupovat do školní budovy zadním vchodem, do jídelny nebyl přístup vůbec. „Propojovací krček je bude chránit před nepřízní počasí, když půjdou žáci a studenti do školní jídelny, která je pro obě školská zařízení společná," vysvětlil účel stavby místostarosta města Stanislav Marek.