Hodně podle něj pomohlo i přibývající množství pokut, které se za špatné zásahy v poslední době rozdávají. „Špatně provedený řez totiž může být brán i jako poškození stromu. Pokuty za to bývají někdy dost vysoké. Lidé se toho možná trochu zalekli a někteří už se snaží si péči domlouvat s odborníky,“ upozorňuje vystudovaný arborista, který se v oboru pohybuje již mnoho let.

Dřeviny nyní ošetřuje například v Radostíně na Žďársku, plán ošetření chystá rovněž pro Dolní Rožínku na Bystřicku nebo zeleň v areálu novoměstské firmy Sporten. Spolupracuje rovněž se Správou Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy – na starosti má například péči o památné stromy.

Na zimu se již chystají i ve psím útulku.
Na zimu se už chystají i ve psím útulku

Své umění předvedl v úterý 26. září ve Žďáře nad Sázavou členům tamního Českého svazu ochránců přírody. Děti i dospělí mohli vidět, jakým způsobem se stromolezec vůbec na strom dostává, jaké musí mít vybavení a jak probíhá samotný ořez větví. „Moc se mi to líbilo, hlavně jaké měl pán veliké pily, helmu a lana. Až vyrostu, mohl bych být taky stromolezec,“ prohlásil za účastníky pětiletý František

Podle Michaela Fialy je právě osvěta dětí a mládeže hodně důležitá. „Arboristika je poměrně mladý obor a určitě je potřeba, aby i děti měly povědomí o tom, že je potřeba se o zeleň starat odborně a strom nemůže pokácet nebo ořezat kdekdo,“ podotkl novoměstský arborista. Nyní na podzim se blíží doba takzvaného vegetačního klidu, kdy se provádí především kácení dřevin a některé větší zásahy. Další péče se praktikuje v různých obdobích celého roku. „Záleží na tom, o jaký strom se jedná a o jaký jde zrovna zásah,“ dodal Michael Fiala.

Nová výstava v regionálním muzeu ve Žďáře připomíná návštěvníkům, jak rychle se rozvíjí - a současně zastarává - výpočetní technika. K nejstarším exponátům patří součásti sálových počítačů ze 60. let.
Výstava v muzeu mapuje bouřlivý rozvoj výpočetní techniky