„Náš spolek už léta usiluje o ochranu alejí a stromořadí kolem cest po celé republice. Sestavujeme statistiky kácení a vysazování stromů, vyhlašujeme anketu Alej roku, natíráme vybraná stromořadí bezpečnostními reflexními pruhy, bojujeme za konkrétní aleje v ohrožení," vysvětlila Marcela Klemensová z Arniky, která je současně i vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Až do konce letošního roku je možné hlasovat pro stromořadí jednatřiceti lip a třiadvaceti jírovců u Cinzendorfu. Alej začíná u hlavní komunikace vedoucí z Nového Města na Moravě do Bystřice nad Pernštejnem a končí ve dvoře, který nese dodnes jméno své zakladatelky, Valburgy, hraběnky ze Sinzendorfu. Jeho základní kámen byl položen 15. května roku 1826.

Druhým „želízkem v ohni", které má Žďársko v anketě Alej roku 2016, jsou lípy u Rozsoch. „Alej lemuje dlouhou silnici vedoucí k vesničce Rozsochy. Lípy jsou zdravé a vitální. V zimním období pomáhají k vyhledání bezpečné cesty z i do Rozsoch," popsala stromořadí jeho navrhovatelka Adéla Hubková.