„Dvojče čtyřsloupového hornotlakého dvojčinného lisu pro prohýbání disku železničního kola vzniklo z iniciativy našich odborníků a na základě jejich úzké spolupráce s naším dlouholetým zákazníkem. Díky kvalitnímu partnerství se společností Siemens se podařilo splnit požadavek našich projektantů na minimalizaci časů na oživení stroje u zákazníka,“ uvedl generální ředitel společnosti Žďas Pavel Cesnek.

To ale nebude jediné, s čím Žďas do Brna zavítá. „Společnost svou expozicí podtrhne letošní ústřední téma veletrhu, kterým je železniční průmysl a energetika. Ústředním exponátem bude železniční kolo vyválcované na válcovací stolici určené pro přesné válcování železničních kol za tepla,“ prozradila mluvčí žďárské strojírenské firmy Eva Málková.

„Tato válcovací stolice je jedním z řady zařízení, která Žďas speciálně vyvinul pro výrobce železničních kol,“ doplnil informaci Pavel Cesnek.

Důl Rožná 1
Svaz vodovodů a kanalizací Žďárska vybuduje odkaliště u dolu Rožná 1

Také v oblasti energetiky má Žďas co nabídnout. Právě v tomto odvětví se totiž žďárské strojírenské firmě v poslední době velmi daří. „Letos na jaře získal Žďas nejvyšší možné hodnocení v kompletním auditu společnosti CKBM, která je součástí energetického gigantu Rosatom, a stal se tak možná prvním přímým dodavatelem českého průmyslu pro projekt Akkuyu Nuclear a jedním z mála českých výrobců, kteří zvládli splnit náročná obchodní i auditová kritéria skupiny Rosatom,“ informovala o dobrých výsledcích strojírenské firmy Eva Málková.

„Prvním konkrétním výsledkem je získání strategického kontraktu na dodávku asi 400 výkovků o celkové hmotnosti 200 tun pro výrobu hlavních cirkulačních čerpadel pro jaderné elektrárny Kurská, Leningradská a Akkuyu. Nyní naše firma jedná o spolupráci při výstavbě dalších elektráren v Rusku a dalších zemích. Kromě toho jsme nedávno vyhráli výběrové řízení na výstavbu energetického zdroje s návaznou výrobou stlačeného vzduchu pro Magnitogorskij metalurgičeskij kombinat v Rusku o celkovém objemu 4,3 miliardy korun. Společnost MMK se stává klíčovým zákazníkem, se kterým bychom výhledově rádi spolupracovali nejen na ruském trhu, ale i v dalších zemích, kde tato firma působí,“ připomenul Pavel Cesnek.