Ovšem pouze klubu z vyšší soutěže. Pravděpodobně nejpozději do tří let by měla tato směrnice fotbalové asociace vzít za své. „Je na nás vyvíjen tlak ze strany UEFA, podle níž toho některé kluby zneužívají a přetěžují mladé hráče," sdělil předseda krajského fotbalového svazu na Vysočině Miroslav Vrzáček.

Účelem střídavého startu je zajistit využití a rozvoj talentovaných hráčů fotbalu v klubech, které svou sportovní úrovní naplňují kritéria pro konkurenci a růst těchto hráčů. Dále umožnit start talentovaných hráčů ve výkonnostně kvalitnějších soutěžích do úrovně kategorie staršího dorostu bez přestupní administrativy. Třetím důvodem mělo být účinnější vyhodnocení talentu a perspektivy hráče.

Tak zní sportovní účel ze směrnice FAČR, upravující střídavý start talentovaných hráčů pro letošní soutěžní ročník. V dohledné době ovšem dojde k jejímu zrušení.

„Letošní ročník se dohraje za stávajících podmínek. Na tom se stoprocentně nic nezmění. Poté však zřejmě přijde na řadu překlenovací období, po němž se střídavé starty zruší," vysvětlil šéf krajského svazu s tím, že délka překlenovacího období ještě není jasná. „Může to být sezona či dvě, ale určitě ne déle než tři roky," dodal Vrzáček.

Hlavním důvodem pro zrušení střídavých startů je postoj evropské fotbalové unie UEFA. Té se pravidlo, které prý neexistuje v žádné evropské zemi, nelíbí. „Tento týden se v Nymburku sešel aktiv fotbalových pracovníků u české mládeže. A na něm se probíral postoj UEFA, jíž se střídavé starty nelíbí. Prý toho některé kluby zneužívají a dochází k přetěžování mladých hráčů, kteří pak za víkend hrají třeba čtyři utkání," tlumočí názor evropské fotbalové unie Vrzáček.

Novinka vzbuzuje u trenérů rozpaky

Vůbec nadšení nejsou z této zprávy v jednotlivých klubech. Střídavé starty se staly ve všech krajích a okresech běžnou praxí, kterou si po vzájemné dohodě fotbalové oddíly hráčsky pomáhaly.

„To je pro mě novinka. Ale už pro letošní sezonu došlo k některým omezením u střídavých startů, proto mě to zase tolik nepřekvapuje. To byly možná první signály," říká dorostenecký trenér FC Žďas Petr Nedvěd, který odmítá, že by docházelo k přetěžování hráčů. „To je blbost, hráč může o víkendu nastoupit maximálně ve dvou zápasech. A je přece v zájmu obou klubů, aby hráč odehrál jen jedno. Pokud ale v sobotu naskočí pouze na posledních pět minut, není žádným přetěžováním, když v neděli za druhý oddíl odehraje celé utkání," kroutí hlavou Nedvěd.

S jeho názorem souhlasí také ve Vrchovině. Ta podobně jako Žďár, Bystřice či Velké Meziříčí střídavých startů hojně využívá. „Fotbalu to určitě neprospěje. Nyní si hráči mohli splnit závazek vůči mateřskému oddílu a ještě si vyzkoušet vyšší soutěž. Takhle ale dojde buď k tomu, že větší kluby budou vysávat ty malé, které budou mít problémy s udržením žákovských a dorosteneckých kategorií, v opačném případě na tom budou tratit silnější kluby, které sotva udrží stávající úrovně soutěží," myslí si člen výboru Vrchoviny a dlouholetý trenér mládeže František Laštovička.