Nové muzeum začalo fungovat zatím ve zkušebním provozu, ale hned první den si tam našly cestu stovky lidí, místních i turistů. Odnesli si odtud zajímavý zážitek. Výstava příchozí ponouká nikoli jen ke zhlédnutí. „Různá média nám pomáhají návštěvníka zapojit jako aktéra příběhů, které mu výstava ukazuje," řekl architekt Bronislav Stratil, jeden
 z autorů expozice, kterou vytvořil společně s francouzským scénografem Gillesem Couratem. „Je to nádhera, jednoduše jsem unesená," nadchla prohlídka Evu Koberovou ze Žďáru.

Působivá expozice má tři části. Ta první, v přízemí muzea, zavede příchozího prostřednictvím audiovizuálních technologií do historie vzniku cisterciáckého řádu a kláštera cisterciáků ve Žďáře. V patře pak barokní část expozice přiblíží dobu největšího rozkvětu žďárského kláštera za opata Václava Vejmluvy i osobnost samotného Vejmluvy. Poslední část výstavy návštěvníka vrací do současného Žďáru a příběhů jeho dnešních obyvatel, zve ho také třeba k prohlídce okolí muzea.

Výstavy je pojatá jako kombinace divadla a výtvarných instalací. Využitím audiovizuálních technologií, které mu předají potřebné informace, působí na co největší množství smyslů návštěvníka. Před vstupem každý dostane „průvodce v krabičce" se sluchátky a jednoduchým ovládáním, a pak už se ponoří do historie – a také do přítmí.

„Je tady trochu tma, ale to nevadí," říká na začátku prohlídky do sluchátek malá holčička, která je hlavní průvodkyní výstavou. „Jsem vaše Světlo…," dodává potom a vede návštěvníky potemnělými sály, jejichž podoba se ale hrou světel, stínů a zvuků každou chvilku mění.

Divák, jenž je zároveň posluchačem, vstoupí do prostoru, který navozuje atmosféru tím, jak je osvětlený vizuálními projekcemi a ozvučený. Hraje tam hudba, ozývají se různé zvuky, na stěnách i na zemi se objevují obrazy. Některé jsou pohyblivé, některé se objeví a zase zmizí, světlo mění barvu, vše je vlastně neustále v pohybu. Divák třeba může listovat knihou, kde se mu zároveň na stránkách, jež otáčí, před očima odvíjí oživlý příběh. K vnímání děje tak jeden lidský smysl nestačí.

Nové muzeum začalo fungovat zatím ve zkušebním provozu, ale hned první den si tam našly cestu stovky lidí, místních i turistů. „Je to skutečně působivé, naskočila mi 
i husí kůže. Jednoduše jsem unesená," nadchla novinka Evu Koberovou ze Žďáru nad Sázavou. „Jsem vlastně sousedka, bydlím kousek odsud, tak jsem si to nemohla nechat ujít. Na výstavu jsem byla zvědavá, a je to pro mě velké překvapení, a hlavně ohromně příjemné," podělila se Eva Koberová o dojmy už na konci části věnované baroku. „Expozice je fakt úžasná, už teď přemýšlím, kdy sem přijdu znovu. Nyní se aspoň ještě vrátím na začátek této barokní části," usmívala se spokojená návštěvnice.

Podobné ohlasy vyvolala procházka výstavou i u většiny ostatních příchozích.
„S kým jsem tu prohodila pár slov, tomu se výstava líbí. Já osobně jsem z ní také nadšená," řekla Mária Koberová. „Neuměli jsme si představit, co od výstavy máme čekat, a je to skutečně krásný zážitek… rozhodně tady nejsme naposledy," zmínili manželé Kratochvílovi.

Expozici Muzea nové generace si v sobotu prošlo více než 260 lidí. „Provoz je zatím zkušební, všechno ještě není perfektní, takže jsme rádi za reakce návštěvníků a upozornění na případné nedostatky, abychom je mohli odstranit. Celkově jsou ale ohlasy velmi příznivé, z toho máme velkou radost," usmívaly se Kateřina Prokešová a Markéta Kamarádová, pracovnice místního informačního centra.

Slavnostní otevření Muzea nové generace se uskuteční 5. září při Klášterní noci.

Vstupné je do 16. srpna zdarma. Muzeum bude mít od května do září otevřeno denně od 9 do 18 hodin. V dubnu a v říjnu ho bude možné navštívit o sobotách, nedělích a o svátcích mezi 9. a 17. hodinou. Aby si každý stihl projít v klidu celou expozici, je dobré přijít na prohlídku nejpozději tak hodinu před koncem otevírací doby.