"Letos je to již sedmý ročník, máme tu sto čtyřicet traktorů různých druhů,“ říká jedna z pořadatelek akce Denisa Krejčová. Výstava začala v sobotu 28. května a pokračuje v neděli od devíti do pěti hodin.

Traktory ještě stojí na svých místech, kde si je mohou návštěvníci akce prohlédnout. Brzy se ale začnou řadit na spanilou jízdu, která je hlavním bodem sobotního programu. Předtím se ještě stavuji za majitelem traktoru Vladimírem Mayerem. Ten vlastní traktor značky Zetor 15. "Byl jsem už asi na patnácti výstavách. Traktor je z roku 1969, já ho mám od roku 1982. Všechno na něm opravuji sám. V tomhle stavu jak ho vidíte je od roku 2019,“ prozrazuje Mayer.

Opět po roce mohou návštěvníci nahlédnout do soukromých zahrad Kinských.
Pestrobarevné jaro ve Žďáře: otevřely se zahrady Kinských, téma je zrcadlení

Stíhám ještě zajít vedle, kde svůj traktor připravuje na spanilou jízdu Miroslav Zezula. Jeho stroj je rakouské výroby, značka Warchalowski z roku 1958. "Traktor jsem před dvaceti lety koupil v podstatně horším stavu než je teď, opravil jsem ho celý sám. Dříve jsem ho používal i na práci, teď už pouze na výstavy,“ sděluje Zezula a dodává, že dnes je to jeho dvacátá výstava.

Povídání musíme ukončit, protože se traktory už řadí na spanilou jízdu. Jdu se tedy postavit podél cesty, abych je viděla za jízdy. Vedle mě stojí Jan Nekvinda, který tuto akci navštívil už několikrát. "Každý rok tu vidím traktory různých značek a provedení, je to pro mě jako pro zemědělce moc zajímavé,“ říká s nadšením Nekvinda.