„Půjdeme k našemu stádu. Za chvíli se možná neuslyšíme. Protože dobytek, když nás vidí přicházet, čeká, že ho budeme stěhovat na novou pastvu. A hlasitě se hlásí,“ oznamuje svým zahraničním návštěvníkům Karel Kalný z Mitrovského dvora. Dvůr hostí skupinu srbských farmářů. Ti se přijeli do České republiky inspirovat a nasbírat nové zkušenosti.

Exkurzi pro srbské farmáře zařídil Miroslav Vráblík z Českého svazu chovatelů masného skotu, který s nimi dlouhodobě spolupracuje. „V posledních letech jsou našimi častějšími zákazníky, nakupují od nás větší množství zvířat. Chtěli jsme jim ukázat, jak to chodí přímo na farmě. Jak se u nás zvířata chovají i zpracovávají. Proto jsme vybrali Mitrovský dvůr, která tohle všechno dělá,“ vysvětluje Vráblík.

Shetlandští poníci pod Rokytnem.
Shetlandští poníci u Rokytna jsou atrakcí pro turisty, podívejte se

Podle něj mají čeští chovatelé oproti svým srbským kolegům náskok. „V Srbsku nyní mají nedostatek mléka i nedostatek masa. Stát farmářům pomáhá, přispívá jim finančně na nákup dobytka. Spoustu věcí se ale tamní farmáři musí ještě naučit. Proto jim chceme ukázat, jak to dělat. Mohou naši práci okoukat, a tak budou mít jednodušší cestu k úspěchu,“ říká Miroslav Vráblík.

Pětisethlavé stádo

Statek Mitrov na Žďársku má pětisethlavé stádo skotu, prasata i drůbež. Jako jeden z mála nabízí svým zákazníkům uzavřený cyklus. Maso, které si mohou zájemci nakoupit v podnikové prodejně nebo vychutnat v tamní restauraci, pochází ze zvířat, která se na farmě narodila a po celý čas tam žila. „Naším hlavním chovným zvířetem je Aberdeen angus. Máme přibližně dvě stě chovných matek, deset chovných býků a zbytek jsou výkrmová zvířata a telata. Máme vlastní porážku a bourárnu, kde zpracováváme přibližně dvě stě kusů hovězího dobytka ročně. Zvíře tady porážíme, necháme zrát, naporcujeme a v restauraci, která je otevřena jen čtvrtek, pátek a sobotu, prodáme ročně hostům asi dva tisíce steaků,“ popisuje Karel Kalný. „Hospodaříme na vlastní půdě a máme i lesy, což je zdroj dřevní štěpky, kterou používáme na vytápění,“ dodává.

Lesní bary jsou ve Žďárských vrších nabízí občerstvení i výhledy z osmistovek
FOTO: Lesní bary ve Žďárských vrších nabízí občerstvení i výhledy z osmistovek

V Mitrovském dvoře využívají pro chov systém intenzivního pasení. A to nejen pro dobytek, ale i pro drůbež. „Každý druhý den je stěhujeme na nové místo. Tento způsob prospívá zvířeti, které má pořád čerstvou pastvu. A svědčí i půdě. Díky tomu, že paseme intenzivně, dokážeme zdvojnásobit produkci,“ podotýká Kalný.

Zahraniční hosté se netají obdivem a nadšením. A padá i spousta dotazů. Farmáře zajímají ceny na českém trhu, legislativa, kterou musí čeští chovatelé dodržovat, jak se maso zpracovává, jaké výrobky farma produkuje, ale také to, kolik kusů dobytka má farma aktuálně na prodej. „Letos je vyprodáno,“ reaguje na poslední dotaz Karel Kalný. Dobytek sice srbští hosté nakoupit nemohou, zato si s sebou odnáší spoustu informací a nově získaných zkušeností.

HELENA ZELENÁ KŘÍŽOVÁ