„V případě opravy střechy radnice jsou na vinně především klimatické podmínky, a pak také některé detailní práce. Rekonstrukce proto potrvá asi až do konce září, tedy o měsíc déle, než bylo původně plánováno. Tato stavba ovšem život místních obyvatel nijak zvlášť neovlivní a ani zásadním způsobem nezatíží,“ poznamenal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Větší vliv na život lidí ve městě má rekonstrukce Tyršovy ulice, která se nepřímo dotýká centra města. Omezený je zejména vjezd ke II. základní škole nebo ke gymnáziu. Stavební práce v této lokalitě měly být ukončeny 25. října. „Dá se předpokládat, že práce budou hotovy až v průběhu měsíce listopadu,“ avizoval zpoždění stavby Michal Šmarda.

Drogy - Ilustrační foto
Hlídka zastavila muže, který řídil pod vlivem drog

Na vině v tomto případě nejsou ani tak klimatické podmínky, jako nedůsledná dokumentace z dob minulých. „Některé sítě – nejen elektrika, ale i vodovod a kanalizace – byly v minulosti špatně zaměřené, to znamená, že tam při rekonstrukci došlo k určitým komplikacím. Některé ze stávajících sítí byly navíc v horším stavu, než jsme původně předpokládali,“ vysvětlil důvody zpoždění této stavby novoměstský starosta.

Revitalizace Tyršovy ulice je jednou z dlouhodobě plánovaných akcí, které město již dříve přislíbilo zrealizovat. „V nejhorším stavu byl úsek od Gymnázia Vincence Makovského směrem k sídlu Policie České republiky. Tato část Tyršovy ulice byla předmětem častých stížností,“ připomenul Michal Šmarda.

Rekonstrukce Tyršovy ulice, při níž budou přeloženy některé sítě, vznikne nová kanalizace, veřejné osvětlení a nové chodníky, vyjde městskou pokladnu na částku okolo deseti milionů korun. Velkou proměnou projdou zejména tamní chodníky. „Ty budou nově vyhotoveny z žulové dlažby,“ řekl Michal Šmarda.

Tento kvalitní materiál byl zvolen zejména proto, že lokalita úzce navazuje na městskou památkovou zónu a měla by tak tvořit její vstupní bránu. „Ohraničí historický střed města,“ doplnil novoměstský starosta.

Přírodní koupaliště Malvíny Třešť.
Lidé mají poslední možnosti koupání. Většina areálů končí sezonu

„Tyršova ulice už si rekonstrukci zasloužila, vždyť už byla ostudou města,“ konstatoval novoměstský obyvatel Zdeněk Starý.