LEDEN

14. ledna, Bukov: Obyvatelé Bukova na Bystřicku se v referendu postavili proti průzkumu této lokality pro stavbu trvalého úložiště jaderného odpadu. Proti spolupráci se Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) se vyslovilo 68 lidí, tedy skoro 52 procent odevzdaných hlasů.

16. ledna, Nové Město na Moravě: Pacienti si v novoměstské nemocnici mohli začít do postele půjčovat tablet s připojením na internet. Moderní malý počítač s dotykovou obrazovkou pořídil Kraj Vysočina. V minulosti si pacienti museli nosit z domu vlastní počítač.

25. ledna, Žďár nad Sázavou: Výtěžek Tříkrálové sbírky stanovil nový rekord. Všichni Kašparové, Melicharové a Baltazarové, kterých se do ulic měst a obcí na Žďársku vypravilo na šestnáct stovek, vykoledovali přesně 2 375 332 korun. Sbírku pořádala Oblastní charita ve Žďáře nad Sázavou.

ÚNOR

7. února, Nové Město na Moravě: V Novém Městě na Moravě se konal zahajovací závod světového šampionátu v biatlonu. Na začátku se divákům představily smíšené štafety. Český tým v soutěži vybojoval bronzovou medaili. Biatlonové mistrovství skončilo úspěchem i pro pořadatele. Akci bez výrazných organizačních chyb doprovázela bouřlivá atmosféra dvou set tisíc diváků a přívětivé počasí.

25. února, Velká Bíteš: Ve Velké Bíteši zakázali provoz výherních hracích automatů. Stop hazardu znamenalo, že automaty z města zmizí postupně do dvou let, kdy jim vyprší současná licence. Stejně striktně se k problému gamblerství postavili i ve Velkém Meziříčí a Novém Městě na Moravě, kde automaty rovněž časem vymizí.

26. února, Žďár nad Sázavou: Krajská soutěž v odborných dovednostech Řemeslo Vysočiny 2013 se uskutečnila ve Střední škole technické ve Žďáře nad Sázavou. Účastnilo se jí 26 žáků z třinácti škol Kraje Vysočina. Soutěž se zaměřila na znalosti a vědomosti získané v oborech soustružník, strojní mechanik, mechanik seřizovač a v programování CNC strojů.

BŘEZEN

7. března, Velké Meziříčí: V muzeu ve Velkém Meziříčí se otevřela unikátní výstava starých hraček. Historické exponáty mapovaly dobu od konce devatenáctého do poloviny dvacátého století. Výstava vysvětlila, že dříve hračky neměly jen pobavit, ale také připravit děti na budoucí život. Proto si dívky nejčastěji hrály s panenkami a chlapci s cínovými vojáčky.

22. března, Žďár nad Sázavou: Jubilejní desátý ročník prestižní celostátní akce Mosty se uskutečnil ve Žďáře nad Sázavou. Anketa, která se do Žďáru přesunula z prahy, oceňuje charitativní činnost organizací i jednotlivců. V anketě nebyl oceněn žádný kandidát z Vysočiny.

20. března, Žďár nad Sázavou: Na osm desítek studentů žďárských škol odjelo do Říma na inaugurační mši nového papeže Františka. Zájem žďárské mládeže o zájezd byl velký, získali ho jen ti, kteří se včas přihlásili. Papež na inauguraci žehnal dětem a dokonce sestoupil mezi lidi.