„Ke konci července bylo uzavřeno ve Žďáře nad Sázavou 79 sňatků," informovala Vlasta Vostřežanská z městského odboru sekretariát tajemníka a vnitřních věcí. Jak ovšem podotkla, zajímavý je údaj, z něhož vyplývá, že se dnešní generace do manželství nehrne – provedla totiž hned 69 zápisů o určení otcovství. V loňském roce bylo ve správním území Žďáru nad Sázavou zaevidováno 169 svateb, z toho 48 církevních, předloni pak o devatenáct více, celkem 188. Podle matrikářky bývaly nejsilnější měsíce pro svatby duben a říjen, což je nyní minulostí. V současné době žebříčku kraluje červen.

12. 12. 2012

Magickým datem ve Žďáře v letošním roce byl 7. červenec, kdy bylo uzavřeno 8 sňatků. „Na středu 12. 12. 2012 se zatím nikdo neptal. Bude-li zájem, samozřejmě svatební obřad provedeme. Je to však mimo oddávací dobu matričního obvodu, takže by to bylo za správní poplatek tisíc korun," vyjádřila se Vlasta Vostřežanská. Připomněla, že největší zájem se nechat oddat v nějakém takzvaném magickém termínu měli snoubenci 8. 8. 2008, kdy se uskutečnilo dokonce 26 svatebních obřadů.

„Vdaná jsem čtyři roky, svatbu jsme měli v létě. Myslím, že jsme si to jak můj manžel, tak já užili. Nikdo a žádné datum nás k tomu nenutilo, prostě jsme jen chtěli," řekla Lenka Sedláková ze Žďáru. Naopak i bez snubního prstýnku je podle svých slov šťastná třicetiletá Žďáranka Veronika Rosecká. Přestože má s partnerem dvaapůlletou dceru, o sňatku neuvažují. „Prozatím nám to s přítelem vyhovuje tak, jak to je," tvrdí mladá žena.

Únor neláká

Celkem 42 svateb evidují do července ve správním obvodu Velké Meziříčí. Ve městě bylo oddáno 36 párů, v Netíně pět a v Rudě si řekli „ano" v jednom případě. „Nejvíce sňatků jsme měli v červnu, a to patnáct, naopak ani jeden v únoru," přiblížila preference ve výběru dat sňatků párů na Velkomeziříčsku matrikářka Martina Bednaříková.

Zájem o svatby se za poslední roky ve druhém největším městě žďárského okresu nijak rapidně nemění. „Je to kolem 100 svateb ročně," sdělila velkomeziříčská matrikářka. V roce 2011 došlo k uzavření 95 manželství, přičemž cirka 40 sňatků se uskutečnilo na jiném místě, než jsou prostory radnice. Většina z nich se odehrála v místním zámku či přilehlém parku a asi pět jich bylo v lyžařském areálu na Fajtově kopci. V roce 2009 spojilo své životy 105 párů.

Dosud 30 svateb, konkrétně 22 občanských a 8 církevních. Právě tolik zápisů provedli do konce červencových dnů v matričním úřadě v Novém Městě na Moravě. A jaká data se snoubencům líbila nejvíce? Byly to hned dvě červnové soboty, kdy se bralo vždy po čtyřech párech. „Dne 9. června jsme měli jeden občanský a tři církevní obřady a 16. června se konaly tři svatby občanské a jedna církevní," sdělila Jana Bartošová z novoměstského odboru dopravy a vnitřních věcí. Vloni bylo připsáno do knihy manželství celkem 60 sňatků.

„V červenci 2011 se mi vdávala v kostele svaté Kunhuty v Novém Městě kolegyně z práce. Obřad se mi moc líbil. Sama zatím veselku nechystám, ještě jsem nenašla toho pravého. Provdat se ale určitě chci," řekla Alena Janů.

Letos se nechalo oddat dále například také 19 párů ve správním obvodu Bystřice nad Pernštejnem a 4 páry ve Svratce. Ke vstupu do manželství si tam snoubenci zvolili kromě dubna a června také ve dvou případech právě méně oblíbený únor.

-------------

Statistika

V letošním roce uzavřené sňatky (údaje k 31. červenci 2012):
Žďár nad Sázavou 79
Velké Meziříčí 42
Nové Město na Moravě 30
Bystřice nad Pernštejnem 19
Svratka 4

Počet svateb v matričním obvodu Žďár v předchozích letech:
2011 169
2010 188
2009 194
2008 203
2007 222
zdroj: MěÚ