„K dispozici jim kromě nové obřadní síně budou i nadále podkrovní prostory muzea, kde se konají především malé svatby," uvedl starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska. Stávající obřadní síň v jinak městem nepoužívané Staré radnici bude zrušena.

Nová obřadní síň se bude sestávat z jednoduchého systému posuvných stěn, jenž bude možné v případě, že se síň právě nebude používat, přesunout. „Židle se do obřadní síně přidají podle potřeby, výhodou je bezbariérový přístup, který v současné obřadní síni není. Hned vedle je sociální zařízení, restaurace a salonek, které mohou například svatebčané využít, aniž by museli po obřadu přejíždět jinam," vysvětlil bystřický místostarosta Josef Vojta. „V letošním rozpočtu máme vyčleněny finance na rekonstrukci vstupních prostorů kulturního domu, přísálí a salonku restaurace Club, která je jeho součástí. S tím souvisí i nová vzduchotechnika, která tvoří nejvyšší položku, a topení. Částka potřebná na tyto činnosti je asi 4,6 milionu korun," dodal Vojta.

Poté, co budou provedeny opravy vstupních prostor kulturního domu, plánuje radnice i změnu exteriéru budovy z roku 1980. Jedná se především o zateplení objektu včetně jeho střechy. Na to už bystřická radnice požádala o dotaci, která může být až padesátiprocentní, přičemž zateplení by vyšlo zhruba na pět milionů korun. „S plánovanými úpravami úzce souvisí ty stávající. Ze salonku, který je nyní rekonstruován, se bude moci vycházet francouzskými okny na terasu, čemuž je nyní nutné přizpůsobit umístění radiátorů," připomněl starosta Pačiska.

V dalších letech dojde i na velký sál kulturního domu. „Chystáme se zajet podívat do Vrchlabí, kde mají mobilní vyvýšené stupně hlediště, abychom se inspirovali," doplnil starosta.

Se změnou vzhledu budovy souvisí i aktuální rekonstrukce úseku chodníku v Luční ulici od křižovatky v sídlišti až ke kulturnímu domu. „Později totiž přijde na řadu prostor před ním, aby působil estetičtěji, a vznikne takové „náměstíčko". Byli bychom rádi, kdyby se to všechno včetně zateplení stihlo příští rok," dodal Vojta.