„Sněhu ubyla jen troška, maximálně deset procent. Pravidelně to kontrolujeme," sdělil předseda Sportovního klubu Nové Město na Moravě Jiří Hamza.

Úbytek technického sněhu, který byl v zásobníku u Vysočina Areny uskladněn na konci zimní sezony, se prozatím pohybuje v předpokládaných mezích. „Samozřejmě, že do budoucna ještě bude co zlepšovat, ale v tuto chvíli je to přesně tak, jak jsme si to představovali. Už při výstavbě zásobníku jsme počítali s určitou ztrátou. Sníh trochu slehl a něco odtálo. Znatelnější je to asi vpředu u silnice, ale v zadní části zásobníku, kde je vícemetrová vrstva sněhu, je to v pořádku," zhodnotil situaci Karel Klapač z novoměstského sportovního klubu.

Sněhu ukrytému v zásobníku vadí sluneční paprsky i vytrvalý déšť. „Vrstva štěpky má naštěstí schopnost určitou vlhkost pojmout a posléze odpařit. A chrání sníh i před teplem. Ještě více by pomohla speciální fólie, která odráží sluneční paprsky. Zásobník se ale nachází v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a ochranáři nám neschválili bílou ani stříbrnou fólii. A použití tmavé nemá význam. Proto jsme sníh zakryli pouze štěpkou," vysvětlil Karel Klapač.

Organizátorům biatlonových závodů sníh sice v zásobníku vydržel, ještě ale nemají vyhráno. „Velká neznámá je pro nás separace sněhu od štěpky. Nevíme, jak to půjde," řekl Karel Klapač.

Horní vrstva sněhu znečištěná štěpkou by se podle prozatímních plánů měla stát základem pro nové tratě. Na ní pak bude navezen čistý sníh, který je uložen v dolních prostorách zásobníku. „Sníh se štěpkou přijde dospodu. Jakmile pak tratě roztají, štěpka v lese zůstane, bude vlastně opět ve svém přirozeném prostředí, takže ničím nezatížíme ani přírodu," vysvětlil Karel Klapač.

Zimy z posledních let ukázaly, že pokud někdo hodlá pořádat závod v běhu na lyžích či v biatlonu, musí se předzásobit sněhem. „Dříve jsme si ani nepřipouštěli, že by se mohlo závodit pouze na technickém sněhu. Nynější realita je poněkud jiná. Zásobník je pro nás jistota a do budoucna to bude standard. Není to ani nic proti přírodě, naopak. V letním období, kdy všichni spotřebovávají vodu, my ji vypouštíme," poznamenal Karel Klapač.

Podle mínění odborníků budou zásobníky sněhu časem nutností. „Před pár lety to bylo něco mimořádného, dnes to má například v Rakousku téměř každý skiareál. Časem se zásobníky na sníh určitě „rozrostou" i u nás," vyjádřil se nestor lyžařských závodů a dlouholetý člen organizačního výboru historicky nejstaršího novoměstského zimního klání Zlatá lyže Ladislav Slonek.