„Návštěvníci uvidí kováře při pilné práci. Kovat se bude na bucharu i na ručních kovadlinách. Velký buchar, poháněný vodním kolem, je neobyčejným zařízením, pomocí kterého si naši předkové usnadňovali těžkou práci při zpracovávání železné rudy a kování masivních výrobků," informovala a zároveň pozvala na letošní poslední akci na Šlakhamru nedaleko Žďáru nad Sázavou Hana Bartošová z Technického muzea v Brně, pod jehož správu tato technická památka spadá.

Díky akci a pozvaným mistrům kovářům se v bývalém Brdíčkově mlýně v údolí řeky Sázavy rozklape mlýnské kolo, bude v provozu chvostový hamr a v peci se rozhoří oheň.

Program naučného dne, který odstartuje v sobotu 12. října od 10 hodin a skončí úderem 17. hodiny, zaměstná nejenom děti, ale i jejich doprovod. S aktivitami, na něž budou děti „krátké", jim vypomohou právě rodiče či prarodiče. Společně se stanou tovaryši a projdou si od řemesla k řemeslu. „O každém se dozví řadu zajímavostí, něco si vyzkouší a na závěr mohou dát svůj hlas tomu nejoblíbenějšímu," dodala Bartošová.

-------------

Co je uvnitř

Expozice v prostorách bývalého vodního mlýna u Hamrů nad Sázavou odkazují na bohatou železářskou tradici žďárského regionu. Připomínají historii hamru, zvaného Šlakhamr, jehož existenci dokládají prameny z počátku 15. století. Návštěvníkům je během prohlídky předvedena ukázka chodu bucharu a dalších zařízení poháněných dvěma vodními koly. Dozví se jakým způsobem středověcí železáři získávali základní suroviny, tedy dřevo, dřevěné uhlí a železo, a jaký byl sortiment produktů hamrů. Část expozic je věnována posledním obyvatelům objektu mlynářské rodině.

zdroj: Technické muzeum v Brně