Jen při poutích v Polničce nedaleko pramene Sázavy dosud žije krásná atletická tradice. Již čtrnáct let se tam každou první zářijovou sobotu scházejí z blízka i daleka urostlí muži a ženy, aby potěžkali osm kilogramů vážící torzo ocelové kolejnice, neforemné železo si opřou o rameno a dynamikou paže odhodí do dálky.

„Zprvu jsme to brali jako recesi, ale hod polničskou kolejnicí se ujal a dnes z toho je již tradiční a známá akce amatérské atletiky, náš originální příspěvek hnutí Buď fit!, vklad ke zdaru vyhlášené poutě. Zajímavou soutěží popularizujeme stále se rozvíjející rekreační areál Salón Expres Vagón," říká místostarosta obce Luboš Zeman.

Vrhačské klání v Polničce je spojeno se setkáním veřejnosti a sportovních osobností. Vůbec prvního ročníku se příznačně zúčastnila mistryně světa ve vrhu koulí Helena Fibingerová, jejíž světový rekord v hale z roku 1977 dosud nebyl překonán a patří k nejdéle platným světovým rekordům vůbec. Ještě dříve, než vystoupil na všechny osmitisícové vrcholy světa, zde byl také novoměstský horolezec Radek Jaroš. Z Litovle přijela i Zdena Frištenská, neteř slavného Gustava Frištenského. „Je dobře, že v Polničce pěstují sílu, je synonymem zdraví, nikoli náhodou ji patřičně uctívali bohové, nejen ti z bájného Olympu. Dnes se síla zanedbává, sportovní rubriky upřednostňují podrobné zpravodajství z kdejakého turnaje v tenise a golfu, o mém bohatýrském strýci, po němž se v Americe jmenují všechny lepší posilovny a fit centra, bychom nyní četli jen v málořádkových notickách, zatímco dříve plnil titulní strany novin," soudila v Polničce Zdena Frištenská.

S rekordmanem

„Letos poprvé jsme patrona neměli, účast nám slíbil slavný hokejista Jiří Holík, ale kvůli oslavě vlastních 70. narozenin svůj příjezd k nám na poslední chvíli odřekl," vysvětlil divákům Luboš Zeman. S účastí borců a jejich výkony byli v Polničce spokojeni, různých festivalů a slavností v okolí bylo o víkendu hodně, ale neobvyklá soutěž pořád láká.

Nikoli náhodou se sportovní klání koná pod záštitou Hasičské vzájemné pojišťovny. Její generální ředitel Josef Kubeš v roce 1983 vytvořil československý rekord ve vrhu koulí, jeho výkon 21,20 metru dlouho nebyl překonán. „Vrh koulí je atletická disciplína s velmi starobylými kořeny," říká Kubeš a oceňuje osobitost závodu v Polničce, nápadité využití místní technické památky pro popularizaci rekreačního sportu.

Železná vzpomínka

Kus kolejnice, se kterým se v Polničce každou první sobotu v září hází, je posledním pozůstatkem metalurgie železa v nejhornějším Posázaví. Hutnictví zde trvalo od poloviny 14. do konce 19. století. S rozsahem výroby se polničské železárny ocitly na druhém místě v Čechách. Více železa se vyrábělo jen ve Zbirohu. O produktech z Polničky se pochvalně psalo: „Železo těchto závodů se vyznačuje velkou soudržností a kujností." Výroba železa v Polničce byla zastavena až s využíváním koksu na Ostravsku, který zde chyběl, a v důsledku nedostatku dřeva. V roce 1865 byl podnik zrušen. Většina dělníků přešla do železáren v Adamově a Blansku, někteří se vystěhovali do Ameriky.

--------------

Kdo vyhrál?

Ženy do 40 let: 1. Lucie Bulíčková, Žďár n.S., 2. Radka Kuželová, Nížkov, 3. Lucie Mátlová, Brno.

Muži do 40 let: 1. Martin Neuer, Nové Veselí, 2. Tomáš Kawik, Ždírec n. D., 3. Jaroslav Neuer, Nové Veselí.

Ženy nad 40 let: 1. Vlasta Brožová, Polnička, 2. Ladislava Fišarová, Sázava, 3. Jana Mázlová, Ždár n. S.

Muži nad 40 let: 1. Vladimír Kawik, Radostín, 2. Petr Chlubna, Polnička, 3. Roman Gančev, Polnička.

Veteráni nad 60 let: 1. Jan Harhovský, 2. Jaromír Kosek, 3. Josef Kratochvíl, všichni Žďár n.S.

Rekordmani

Hodu polničskou kolejnicí

Ženy do 40 let: ŠÁRKA HÜBLOVÁ (ŽĎÁR N.S.) 15,58m (rok 2011)

Ženy nad 40 let: VLASTA BROŽOVÁ (POLNIČKA) 15,40m (rok 2008)

Muži do 40 let: LUKÁŠ SVOBODA (ŽĎÁR N.S.) 11,10m (rok 2007)

Muži nad 40 let: ZDENĚK FŇUKAL (POLNIČKA) 9,55m (rok 2007)

Veteráni: FRANTIŠEK MAYER (POLNIČKA) 7,52m (rok 2008)

Poznámka: Ženám se k výkonu připočítává 10 metrů.