Václavek je několik druhů. „Je jich dokonce sedm. Bažinná, bezprstenná, obecná, ta je vzácnější, a pak ještě smrková, severská, hlíznatá a cibulkotřenná,“ upřesnil mykolog. Jedna z nich  václavka bažinná je dokonce zákonem chráněná, ale na tu na Vysočině nenarazíme.

Jakub Paleček z Havlíčkova Brodu se na sběr václavek každý rok těší. „Je to vynikající houba. Nejradši mám guláš nebo václavky v octě. Sbírat houby volně v přírodě je vzácnost. Měli bychom si toho vážit. Na západě se do lesa nesmí, protože jsou soukromé. Někde je sběr hub úplně zakázaný pod vysokou pokutou,“ upřesnil.

Stovky hub v brodském muzeu. Podívejte se
VIDEO: Bedla jako talíř: brodské muzeum je plné hub. Podívejte, jak láká do lesa

V lesích na Vysočině podle mykologa houbaři nejčastěji narazí na na václavku smrkovou a hlíznatou. Obě rostou v trsu, na dřevě nebo i zdánlivě ze země, vždy je to ale z kořenů či dřevních zbytků ukrytých v zemi. „Na klobouku ani na třeni nemají výrazné šupiny, naopak se říká, že jejich kloubouček je jen jakoby zlehka posypaný skořicí či perníkem,“ popisuje mykolog jednoduché znamení, jak václavky bezpečně poznáme. Pokud je pěkné počasí a nemrzne, dají se václavky sbírat až do zimy.

Guláš z václavek
Houby zbavíme nožek (na guláš potřebujeme jen hlavičky), zalijeme studenou vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pak václavky slijeme přes cedník a řádně propláchneme proudem studené vody. Na rozpuštěném sádle osmahneme nakrájenou cibuli a kmínem dozlatova.

Podle mykologa Malého patří václavky mezi nejtěžší a nejdéle žijící organismy světa. „Na jedné lokalitě v americkém státě Oregon činí hmotnost rozvětvených provazců podhoubí této houby až několik tun. Geneticky analýzy vybraných vzorků prokázaly samostatný exemplář pokrývající plochu skoro devět čtverečních kilometrů což je v přepočtu zhruba 1665 fotbalových hřišť. Minimální stáří tohoto exempláře se odhaduje na 2400 let,“ zdůraznil Malý. Podle Daniely Pilařové, která se zajímá o alternativní medicínu je václavka v čínské medicíně léčivá houba, která slouží k léčbě infekcí jater, žloutenky, léčbě gastritidy (zánětu žaludku) různého původu, je proti bolestem hlavy,  závratím a posiluje trávicí soustavu. Pro les je ale václavka pohroma. Dřevo stromů zasažené václavkou trouchniví a rychle hyne.