Sestava loni v červnu uspořádala již druhý ročník charitativního závodu s názvem FreeRun17. Tato aktivita ale není zdaleka jediná, s níž se snaží dívky pomáhat potřebným. „Kdo nás nominoval, to opravdu netušíme, každopádně nás to ale potěšilo. Dozvěděly jsme se to někdy v půli února, kdy nám přišel informační e-mail, zda souhlasíme se zapojením do ankety. Tak jsme si řekly, že do toho půjdeme,“ nechala se slyšet Pavla Roháčková z FreeRunHelps.

Účastníci mohli na zmiňovaném závodu zdolat trasy o různé délce - od pěti do dvaceti kilometrů, a to jak během, tak i chůzí či na kole. Výtěžek z akce byl věnován Dennímu stacionáři Rosa, který sídlí v Bystřici nad Pernštejnem. Zařízení je určeno pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením, kteří mají v centru k dispozici program s různorodými aktivitami. Díky běhu, do nějž se zapojilo 146 lidí, včetně některých klientů Rosy, se vybralo přes 38 tisíc korun.

Mladým členkám FreeRunHelps se ale jedna akce za rok zdála málo, navíc chtěly svoji pomoc zaměřit na někoho konkrétního. Jako osudový se nakonec ukázal právě loňský běh FreeRun17, kde se dívky seznámily s Dominikem, tehdy klientem podporovaného stacionáře Rosa. „Už tehdy nás něčím zaujal, i když nedokážeme přesně říct čím,“ popsala Pavla Roháčková. A právě čtrnáctiletého Dominika z Bystřice nad Pernštejnem jim doporučila i Petra Königová ze stacionáře Rosa.

Ilustrační foto.
Vysočina bude mít v polovině století o padesát tisíc obyvatel méně. A zestárne

Chlapec v květnu 2016 utrpěl těžká zranění při tragické autonehodě, kdy zemřel jeho otec. I přes mnohočetná poranění hlavy, zlomeniny nohou a ochrnutí pravé strany těla se mladému bojovníkovi podařilo posadit se v březnu 2017 na invalidní vozík.

Dominik se stále snaží intenzivně rehabilitovat, neboť právě bez toho se jen těžko bude moci zapojit zpět do života bez zásadního omezení. A právě na procedury a pomůcky, jež chlapci pomáhají, se tým FreeRunHelps rozhodl získat finance prostřednictvím kampaně Na nohy! Zájemci si mohli koupit jak stylová trička, tak i přispět přes účet. Akci, která skončila k poslednímu únorovému dni, podpořili i sponzoři. „Za čtyři měsíce se povedlo vybrat celkem 105 tisíc 672 korun. Ta částka potěšila nejen nás, ale hlavně Dominika. Zkoušely jsme, jaké si tipne výsledné číslo, ale hádal mnohem méně. Nakonec byl opravdu hodně překvapený, kolik se sešlo peněz,“ přiblížila Pavla Roháčková s tím, že všem dárcům patří velký dík.

Šek bude Dominikovi předán, jen co pomine chřipková epidemie a v Kociánce, zařízení, kde nyní chlapec pobývá, zase povolí návštěvy. O přesném využití vybraných financí se rozhodne poté, co bude mít Dominik za sebou operace, jež ho v dohledné době čekají.

Ilustrační foto.
Senioři se v budoucnu přestěhují z polikliniky do nového domova

A jaké plány má nyní, po skončení kampaně Na nohy!, tým FreeRunHelps? „Určitě chceme pomáhat dál a i letos na počátku léta plánujeme v okolí Bobrové uspořádat již třetí ročník charitativního běhu FreeRun. Pro koho bude pomoc tentokrát určena, to ještě nevíme. Chceme hledat nějaké příběhy jednotlivců, nebo i skupin lidí, kteří by podporu potřebovali. Potom právě naši sledovatelé a podporovatelé budou moci v hlasování sami vybrat, pro koho se nakonec poběží,“ přiblížila Pavla Roháčková.

Podporu týmu FreeRunHelps mohou zájemci vyjádřit i v hlasování o zmiňovaný Skutek roku 2017. Hlas lze zaslat prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách Kraje Vysočina www.kr-vysocina.cz/pocinroku. Hlasování končí k poslednímu březnu letošního roku.

Drahoslava Horká umí zdobit vajíčka celou řadou technik. Dílo jejich šikovných rukou mohou obdivovat návštěvníci Horáckého muzea.
Sváteční atmosféru v muzeu slibuje „vajíčková“ výstava