„Pomohl nám s nimi Zbyněk Grepl z novoměstského úřadu. Byl to tehdy takový pokus, nemohl se nikde inspirovat, protože žádné jiné webové stránky seniorů neexistovaly. Řekl nám, že nám je vytvoří, ale že si je sami budeme muset živit. To jsme se naučili a živíme je dodnes," připomenula střípek z bohaté historie klubu jeho bývalá dlouholetá předsedkyně Alena Albrechtová.

Dějiny organizace se začaly psát 30. března 1987. Zakladatelkou Klubu seniorů v Novém Městě na Moravě a současně jeho první předsedkyní byla Marie Hamžová. Po ní převzala pomyslné žezlo Blanka Krupicová. Třetí vůdčí osobností novoměstských seniorů byla od roku 2002 do roku 2011 Alena Albrechtová, kterou vystřídala současná předsedkyně Libuše Topinková. Něžná ženská ruka vládne novoměstským seniorům celých 30 let. „Mužů máme v klubu málo a navíc, muži senioři nejsou tolik aktivní jako ženy, alespoň pokud jde o klubovou činnost," posteskla si Libuše Topinková. „Ale za ty, kteří mezi nás chodí, jsme velmi vděčné," doplnila předsedkyně.

Čtěte také: Rozkvetly omamně vonící lýkovce

Před třemi desítkami let se činnost klubu rozbíhala poněkud nesměle a pomaličku. „To se ovšem brzy začalo měnit," podotkla Alena Albrechtová.

Nabídka jednotlivých akcí, které klub pravidelně pořádá, je velmi pestrá a zajímavá. Patří mezi ně například masopustní merenda, mikulášská nadílka, soutěže v řešení kvízů, zájezdy, pěší vycházky do okolí a další. „Každoročně pořádáme více než 40 akcí. Organizujeme mimo jiné i společné setkání se zajímavými lidmi, s touto aktivitou přišel klub hned krátce po svém zrodu. Jedním z prvních hostů byl vynikající pianista Ladislav Kozderka, se kterým naši senioři začali posléze i spolupracovat," uvedla Alena Albrechtová. V roli hostů novoměstského Klubu seniorů se vystřídala řada významných osobností. Přicházeli spisovatelé, herci, cestovatelé, hudebníci, politici a mnozí další.

Neméně významnou částí činnosti místních seniorů je spolupráce s městem. „Při návštěvě tehdejšího prezidenta Václava Klause s chotí v Novém Městě na Moravě v roce 2010 naše členky například vítaly prezidentský pár u vstupu do radnice v horáckých krojích," zavzpomínala Alena Albrechtová.

Senioři ovšem neusnuli na vavřínech. I letos mají velké plány. „Pojedeme na výstavu květin do Rakouska i na Jízdu králů do Vlčnova. A vyjdeme si i na pěší túry," prozradila Libuše Topinková.