„V letošním roce počítáme s dokončením dokumentace pro stavební povolení a s projektovou dokumentací pro provádění stavby. Pokud bude vydáno i stavební povolení, zahájíme výběrové řízení,“ sdělila Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Věc má ale háček a tím je finanční krytí. „Vlastní realizace v roce 2022 bude záviset na tom, zda akce bude zahrnuta do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury,“ vysvětlila Nina Ledvinová.

Spolu s ředitelstvím silnic a dálnic na projektu obchvatu, který si klade za cíl snížit dopravní zátěž v inkriminovaném místě, spolupracuje i město. „Zajistili jsme veškeré pozemky. Z naší strany tedy už nic nebrání tomu, aby se mohlo se stavbou začít,“ nechal se slyšet první muž žďárské radnice Martin Mrkos.

Od pátku začne fungovat očkovací centrum i ve žďárské sportovní hale na Bouchalkách.
Dřív sport, teď injekce: ve Žďáře otvírají očkovací centrum na Bouchalkách

Místní obyvatelé by odlehčení dopravy ve městě uvítali. „Někdy je to tam opravdu strašné, provoz je obrovský. Zvláště když jedou lidé do práce a z práce. Na Jihlavskou ulici se strašně těžko vyjíždí z ulice Chelčického, kde je vlakové a autobusové nádraží. A taky je tam Kaufland, do kterého jezdí nakupovat místní i lidé z okolních vesnic,“ postěžoval si David Smolka ze Žďáru nad Sázavou.

Právě v křižovatce zmíněných ulic Chelčického a Jihlavská má ředitelství silnic a dálnic v plánu vybudovat novou okružní křižovatku. I ta by měla přispět k rozvolnění dopravy. „Obchvatem se propojí jihozápadní část Žďáru a dopravně se této části odlehčí. V roce 2023 se už snad budeme moci po obchvatu projet,“ nastínil optimistickou verzi žďárský starosta.

S tím korespondují i plány ředitelství silnic a dálnic. Pokud se v příštím roce podaří dělníkům na realizaci plánované přeložky silnice I/37 začít dělat, pak by rok nato mohlo být hotovo. „Podle předpokládaného plánu organizace výstavby to odhadujeme přibližně na jednu a půl stavební sezony,“ souhlasila s názorem starosty Nina Ledvinová.