"Tuto soutěž administruje Nadace partnerství. Grantově rozděluje finanční prostředky v rámci celé republiky. Přihlásili jsme se s projektem nazvaným Interaktivní výukové centrum Hrnečnice," vysvětlila ředitelka Sdružení Krajina Kateřina Marečková.

Lokalita Hrnečnice, která se nachází v těsné blízkosti novoměstského rybníku Koupaliště, doznala v poslední době hned několik změn. Nejvýraznějšími z nich je vznik čtyř tůní pro obojživelníky a dvou hmyzích hotelů.

„Spolupracujeme s žáky z první základní školy v Novém Městě na Moravě. Děti samy vyrobily hmyzí hotel, my jsme jim pouze prozradili, jak by měl vypadat. Propůjčili jsme jim i nějaké měřicí přístroje, zjišťují PH vody, její průhlednost a další informace," sdělila členka Sdružení Krajina Dagmar Papáčková.

Projekt je natolik zajímavý, že se s ním Sdružení Krajina pokouší uspět v soutěži a získat tak další finanční prostředky. „Nyní probíhá etapa, kdy lidé mohou projevit hlasováním podporu jednotlivým projektům, a to na webových stránkách www.erapomaharegionum.cz," vysvětlila Kateřina Marečková. „Pokud se nám podaří peníze získat, tak je použijeme na další zvelebení Hrnečnice. V plánu je vybudování nového chodníčku, který by lokalitu lépe zpřístupnil. A také instalace laviček a přírodních výukových herních prvků pro děti, například dřevěného pexesa," dodala ředitelka Sdružení Krajina.

Hlasování veřejnosti bude ukončeno 16. září. Z Kraje Vysočina je do soutěže také přihlášen projekt Rozvoj zahradněterapeutického areálu v Balinách Chaloupek a jihlavská Osobní asistence Jedeme za vámi.