„Kostel Nejsvětější trojice není běžně přístupný veřejnosti. Není to jako třeba v poutním kostele na Zelené hoře, kde probíhají prohlídky pravidelně,“ řekla organizátorka akce Lenka Šimo. „Jsem proto velmi ráda, že se podařilo domluvit s farářem Blažejem Hejtmánkem a tyto prohlídky uskutečnit,“ dodala Šimo. Právě to, že kostel není běžně přístupný, je hlavním důvodem organizace prohlídek.

Dalším důvodem pro zpřístupnění je probíhající Rok baroka, který připomíná dílo architekta Jana Blažeje Santiniho. „Santini není jenom poutní kostel na Zelené hoře. Je to i krásný kostel přímo v centru města Žďáru,“ upozornila organizátorka.

Rekonstrukce přehradní hráze ve Víru.
OBRAZEM: Ve Víru opravují dělníci přehradní hráz

Průvodkyní na komentovaných prohlídkách bude sama pořadatelka akce Lenka Šimo, která by akci ráda pořádala častěji: „Jedná se o první ročník. Budeme rádi, když se návštěvníkům zalíbí. Pokud budou mít prohlídky úspěch, uvažujeme do budoucna i o dalších,“ sdělia Šimo.

Akce je pořádána ve spolupráci s Farností svatého Prokopa ve Žďáře nad Sázavou. Vstup je zdarma. Prohlídky se budou konat v sobotu 2. září od 9 do 12 hodin a poté od 12.30 do 17 hodin.

Dolníčková Alena