Sáblíková se v Heerenveenu nezúčastnila ani jednoho z kratších sprinterských závodů, čekalo se však, že trojku absolvuje. Ve třetí rozjížďce od konce měla jet proti Kanaďance Kristině Grovesové, ta však nakonec kroužila po slavném oválu Thialf sama. „Nebylo jí dobře od žaludku, nemělo to cenu," řekl Novák.

Definitivně se rozhodl svou svěřenkyni odhlásit poté, co po rozběhání krátce před startem zvracela. „Raději jsem ji stáhnul. Už jsme to předtím konzultovali s lékaři, nedá se dělat nic jiného než týden počkat, než to přejde," dodal Novák. Světový pohár pokračuje příští víkend v Berlíně.

Třiadvacetiletá Sáblíková svou dnešní neúčastí přišla o body do celkového hodnocení SP na dlouhých tratích, který v předchozích čtyřech sezonách ovládla. Závod vyhrála její největší rivalka Stephanie Beckertová z Německa v čase 4:04,38.

„Odhlášení Sáblíkové jsem zaregistrovala, ale plně jsem se soustředila na svůj vlastní závod," řekla Beckertová, jež doufá, že se její velká soupeřka dá za týden do pořádku. „Byla by škoda, kdyby nemohla jet ani v Berlíně," dodala dvaadvacetiletá Němka, jež v minulé sezoně Sáblíkovou dvakrát na trojce porazila, na olympijských hrách však skončila dvakrát za hvězdou z Vysočiny.

Další česká reprezentantka Karolína Erbanová vylepšila o jedno místo svůj páteční výsledek z pětistovky a časem 39,72 skončila v divizi B třetí. Celkově je po dvou závodech devatenáctá s 26 body. Na trojce skončila osmnáctiletá olympionička v divizi B hluboko v poli poražených, stejně jako mladší bratr Martiny Sáblíkové Milan v závodu na 1500 metrů.

„Karolína jako jediná vypadala dobře, ale ani ona asi není v pořádku, protože na trojce zajela mnohem horší čas než před dvěma týdny v Berlíně," poznamenal Novák. (čtk)