„Vysočina je jeden z mála krajů, kde jsme si udrželi počet mandátů," sdělil senátor Miloš Vystrčil, kterému se podařilo obhájit mandát krajského zastupitele.

„Jako člen ODS kvituji to, že máme i nadále pět křesel. Myslím si, že po složité době v minulém období je to možné považovat za úspěch," doplnil Vystrčil. Ten navíc uspěl v prvním kole senátních voleb na Jihlavsku. Ve druhém kole voleb se za týden střetne s náměstkem ředitele Národního muzea Michalem Stehlíkem (KDU-ČSL).

Vyjednávání o vládnoucí koalici v Kraji Vysočina jsou teprve na začátku. Zbude na ODS opět místo jen v opozici? „Povolební jednání se rozbíhají. Pro mě bude ale důležitější směřování kraje než to, které strany by měly být v koalici," řekl v neděli starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, jemuž se mezi občanskými demokraty podařilo vybojovat jeden z pěti mandátů.

Senátor Miloš Vystrčil si dovede představit, že v hejtmanském křesle bude i nadále sedět Jiří Běhounek (ČSSD). „Vždy jsme v kraji právo na hejtmana u nejsilnější strany respektovali a předpokládám, že to bude stejné i tentokrát," připustil Vystrčil.

„Musím se přiznat, že si současný hejtman Běhounek zaslouží uznání za počet preferenčních hlasů, které získal. Vnímám to tak, že by bylo přirozené, aby byl hejtmanem i nadále," vyjádřil se havlíčkobrodský starosta Tecl.

To, že v krajských volbách rezonovala i celostátní témata, podle Jana Tecla nebylo nejšťastnější.

„Každý má samozřejmě právo svobodné volby. Myslím si ale, že strany by se ve svých volebních programech měli klást důraz především na problémy konkrétního kraje," zdůraznil nový krajský zastupitel Tecl.