Přibližně hodinová bitva rytířů vypukne 9. července v šestnáct hodin odpoledne. Scénář rytířského příběhu už je hotov. Dvě království se budou bít o jednu hospodu. „Zábavný příběh je plný zajímavých momentů, které podpoří řada pyrotechnických efektů a na scéně bude i čaroděj. Zápletka je laděna velmi humorně, věřím, že bude na hřišti legrace," řekl Karel Švanda s tím, že jde skutečně o pohádkovou bitvu, kterou nelze spojovat s žádnou historickou událostí.

Ještě před bitvou odstartuje na škrdlovickém hřišti U křížku bohatý doprovodný program. Už v jedenáct hodin dopoledne se otevře stylové středověké tržiště a zhruba od půl jedné odpoledne bude zahájen také kulturní program. Lidé se mohou mimo jiné těšit na dílčí rytířské souboje, ochotnická vystoupení nebo večerní ohňovou show. Sami si také zastřílejí z luku či děla, spatří stará řemesla a k dispozici jim bude bohaté občerstvení. Pro děti jsou připraveny nejrůznější soutěže.

Celý kulturní program podkreslí stylová hudba od kapely Dei Gratia z jihočeského Tábora s gotickým a raně renesančním repertoárem. „Lístky všech příchozích budou také slosovány o hodnotné ceny," upozornil pořadatel Karel Švanda. Před dvěma roky se na první Škrdlovickou bitvu přišlo podívat na tři tisíce lidí.